Miau.bg»Статии»Котки»Размножаване на Котки»Колко време е разгонена котката?

Колко време е разгонена котката?

Teodora MishinevaTeodora Mishineva
Новак
501
Котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Разгонената котка може да е предизвикателство за много стопани. Познанията в тази насока могат да ви помогнат да разберете по-добре котката си.

Женската котка се разгонва сезонно - в северното полукълбо това става приблизително от февруари до октомври. Котките могат да се разгонват многократно, ако не бъдат заплодени.

Важно е да отбележим, че само женските некастрирани котки се разгонват. Мъжките котки не се разгонват, за тях може да се каже, че са в постоянна готовност за съвкупление. Те не преминават през полов цикълът като женските, а след съзряване постоянно имат активно либидо. Мъжката котка може да стане неспокойна при надушване на разгонена женска котка.

Информацията по-долу се отнася само за некастрирани женски екземпляри.

Колко време продължава разгонването при котките? Периодът на разгонване при котките, наречен още еструс, трае около седмица, но може да продължи до 14 дни. През този период котката проявява много поведенчески промени, които трябва да очаквате. Единственият начин да спрете това поведение е след пристъпване към кастриране на котката.

Котките преминават през 5 етапа на полов цикъл, като интереструс или диеструс ще настъпи зависи от липсата или присъствието на мъжка котка.

1. Проеструс

Женската привлича мъжкия, но не му позволява да я оплоди. Продължителност: 1-2 дни.

2. Еструс (разгонване)

Разгонената котка маркира

Това е периодът, в който женската котка може да бъде заплодена, тя привлича и допуска мъжки котараци. Основните признаци са поведенчески – силно мяукане, търкаляне по пода, повдигане на задницата при погалване. Възможен е намален апетит при котката през този стадии. Котката за много стопани звучи сякаш изпитва болка. По време на еструса тя започва да маркира територията си с урина и изпитва желание да избяга навън. Продължителност: от 3 до 24 дни (най-често 1 седмица)

3. Интереструс

Периодът между отделните разгонвания на неоплодена котка. Липсват промени в поведението. Продължителност: от 4 до 22 дни (най-често 9 дни)

4. Диеструс

Периодът след среща с мъжки и след овулация, независимо дали котката е бременна или не. Котките овулират само по време на чифтосване, което означава, че при липса на мъжки котката не навлиза в тази фаза. Продължителност без бременност: 35-40 дни. Бременността при котките продължава 60-64 дни.

5. Анеструс

Времето от годината, когато котката е полово неактивна. Обхваща края на есента и началото на зимата.

Първият еструс се проявява около 6-тия месец, макар че в отделни случаи може да се прояви на 4-ти до 12-месечна възраст.

Ветеринарите препоръчват кастрация на котките преди първото разгонване. По този начин се избягва нежелан риск от забременяване и заболявания на репродуктивната система при котките в по-късен етап от живота.

Ако желаете да си вземете котенце, разгледайте нашите обяви за котета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest