miau.bg»Статии»Птици»Лебеди - какво трябва да знаем

Лебеди - какво трябва да знаем

Лебеди - какво трябва да знаем

Ако трябва да се определи най-красивата птица, позната на човека, това вероятно ще бъде лебедът. Той е символ на красота, гордост и величие. Невероятно изящната му стойка веднага приковава погледа. Можем да открием изображението на нежната птица по картички, пейзажи и картини. Чрез лебедите природата ни показва едно е едно от най-красивите си лица.

Лебедът в древните представи на човека

Птицата е почитана от дълбока древност. Хората я свързвали със слънцето. Племето етруски ни е оставило една от най-красивите представи за дивното природно творение - слънчева колесница, теглена от лебед. За славяните лебедът е бил единствено достоен да придружава Бога Слънце, затова са намерени такива изображения. Монголците дори вярвали, че човешкият род води началото си от гордите птици. Заради прекрасният бял цвят на тялото сибирските народи вярвали, че лебедите се превръщат в сняг през зимата, а напролет се съживяват, раждайки се пак от него.

Индусите също имат красива легенда, свързана с нежните птици. Те вярвали, че бог Брахма е роден от лебедово яйце. В митологичните им представи това е вълшебно създание, което може да бъде видяно изрисувано по стените на храмовете.

Германските племена пък приписвали на птиците свръхестествени способности. Смятали, че могат да предсказват бъдещето. Не е случайно, че при повечето народи битува поверие, в което убийството на лебед ще донесе смърт на този, който го е направил и на цялото му семейство.

Произход и характеристика на лебеда

Орнитолозите смятат, че прародителят на съвременната красива птица се е появил преди около 90 милиона години. Това е семейство птици, наречени Galloanserae. Към този разред спадат 452 вида дивечови и водни птици, сред които се нареждат и лебедите. Еволюционното развитие на вида ни дава днешният представител с характерните му особености.

Лебедът Cygnus е най-едрият представител на семейство Патицови от разред Гъскоподибни. Всяка птица тежи между 3 и 15 килограма в зависимост от вида и възрастта. Половият диморфизът, тоест разликата между два екземпляра от един и същи вид, но различен пол не е ясно изразена, което означава, че мъжките и женските не се различават видимо по големина.

Лебедите са с едноцветно или двуцветно оперение, най-вече черни и бели. Малките патета са светлосиви, с кафеникави оттенъци. Отличителната им особеност е изящната дълга и тънка шия. Птиците не са гмурци, но плуват отлично. Те са и добри летци, бързи и стремителни, благодарение на тесните си и дълги криле.

Лебедът не е одомошаван. Той е декоративна птица, която може да се отглежда в парка, ако му се създадат условия, подходящи за него. Той придава неповторима атмосфера на всяко езеро, в което плува.

Можем да определим птицата като полудива, защото живее редом с хората, както в сладководни басейни - езера, язовири, реки, така и в солени води, включително океани и морета. Тази прелетна птица е разпространена по цялата планета, изключение прави само Антарктида.

Видове лебеди

Лебеди - какво трябва да знаем

Съществуват седем основни вида лебеди, които се срещат в природата. Три вида не живеят у нас - лебедът Тръбач, Американският лебед и Черношиестият лебед. На територията на нашата страна могат да се наблюдават останалите 4 вида - ням Лебед, Поен лебед, Малък тундров лебед и Черен лебед.

Най-често се среща така нареченият Ням лебед. Името му идва от това, че той е безмълвен, с изключение на едно характерно съскане, което произнася. Той е бял на цвят, с оранжева човка и черни крака. Този вид е много красив, с величествена осанка. Тежи около 10 килограма и е дълъг около 1.5 метра. Зимува край езерото Сребърна.

Тундровият лебед е по-дребен от Немия. Издържа добре на студа. Той е бял на цвят, а човката и краката му са черни. Издава характерни звуци, които приличат на крякане. Той може да се види около крайбрежието на Черно море през зимата.

Друг вид е известен като Поен лебед. Той също е бял на цвят. Крясъците, които издава са двусрични, откъдето произлиза и името му. Този лебед е символ на гордост, защото държи главата си винаги високо изправена.

Черният лебед произхожда от австралийския остров Тасмания. Обявен е за защитен вид. Мъжкият е по-едър от женската, около 130 сантиметра височина, но и двата пола са много красиви. Изцяло черни са на цвят, само по крилата имат бяла окраска. В предния край на човката има бяла ивица, но останалата част от нея е оранжева.

Интерес за любителите на птицата представлява Черновратият лебед. Може да се види в плитките места на Тихия океан и в езерата на Южна Америка. Интересното при него е, че живее както в сладки, така и в солени води. Птицата е сравнително дребна, с бяло тяло и дълга черна шия и глава. Някои екземпляри имат бели петна по главата и шията, което ги прави много интересни.

Чифтосване и размножаване на лебедите

Лебедите са интересни птици, които определяме като моногамни, защото се чифтосват за цял живот. Само ако едната птица от двойката умре, тогава другата си намира нов партньор. Семейството отглежда малките патета заедно. Размножаването при отделните видове има малки разлики.

Немият лебед гнезди на скрити места, в храстите, тръстиките или сред друга растителност в блатата. Женската снася 5 до 7 зеленикави яйца, които мъти малко повече от месец - 35 дни. В това време мъжкият се грижи за нея и я пази. Малките се отглеждат от двете птици. Малките патета са със сивокафяв пух. Този цвят се запазва до третата им година. Те стават снежно бели чак когато съзреят и станат готови за размножаване.

Тундровият лебед крие гнездото си, като го покрива с храсти и трева. Самият полог покрива с пух. Женската снася 4 или 5 бели яйца, които после стават тъмни. Мъти ги 2 месец и заедно с мъжкия се грижи за излюпените пилета.

Интересното за размножаването на другия срещан у нас вид - Поен лебед е, че яйцата може да бъдат измътени и от гъска, която се грижи за пилетата, които са доста грозни при излюпването си. След третата си година те стават красиви бели лебеди. Иначе женският лебед снася 4 до 6 яйца, задължително сред високата тръстика, близо до изкуствени водоеми. Мъти ги 40 дни.

Черният лебед започва да се размножава на четвъртата си година, като размножителният му период е като на останалите видове.

Хранене и начин на живот на лебеда

Храната на лебеда е както растителна, така и животинска. Птиците я намират във водата, където прекарват основно времето си. Водораслите са основната растителна храна, която откриват в дълбочина. Те се хранят, като се гмуркат понякога на метър и половина дълбочина, за да си набавят храна.

Въпреки че са моногамни птици, живеещи по двойки, те образуват ята, понякога смесени с други прелетни птици. Живеят много дълго, някои надхвърлят 50 години.

От какво боледуват лебедите?

Лебеди - какво трябва да знаем

Главна опасност за лебеда е птичият грип. Те са много чувствителни към вируса. Заразяват се изключително лесно и това е една от причините за масов мор по тези птици. Орнитолозите смятат, че лебедите могат да бъдат използвани за ранен индикатор на епидемията от тази болест, защото обикновено са първите поразени. Птиците могат да предадат болестта на човека.

Туларемията е друга болест, която лебедите предават на хората. Това е рядка инфекциозна болест, която причинява възпаление на лимфните възли, но се повлиява добре от антибиотици.

Любопитни факти за лебедите

Интересен факт е, че лебедът снася най-големи яйца от всички птици.

Тези животни са много силни. С удар на крилото си лебедът може да счупи ръката на човека.

На красивата птица е кръстено едно известно съзвездие - Лебед, разположено в средата на Млечния път. Водолюбивата птица се оказала на небето, защото древногръцката митология свързала съзвездията Лебед и Лира с митичния певец Орфей и неговата лира. Боговете превърнали дивния певец в лебед и го отнесли на небето заедно с неговата лира, където заедно да напомнят за необикновената му дарба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest