Miau.bg»Статии»Живини»Кои животни пренасят опасните болести?

Кои животни пренасят опасните болести?

Кои животни пренасят опасните болести?

Днес голяма част от хората имат домашни любимци. Някои дори имат повече от един питомец у дома. Отглеждането на животинче у дома носи много положителни емоции, разведрява атмосферата и намалява стреса.

Наред с положителните страни от съжителството с животно, тази практика крие и своите рискове най-вече за здравето. Повечето животински видове пренасят различни болести, които не са безобидни за човека, дори да са причинени от безвредни бактерии. Даже новородените кученца и котенца могат да станат преносители на опасни зарази, които са преминали в тях от майката. Ето кои рискове ни грозят най-често при съжителството или срещата с животни.

Всички домашни питомци са преносители на зоонози. Например бяс можем да прихванем от кучето и котката. Домашни животни, отглеждани за храна или суровини като козата и овцата, са потенциални приносители, както и лисицата, ако сме излезли сред дивата природа. Прилепите също са много известни причинители на болестта, заради което идва страхът от тях у хората. Можем обаче да се заразим и от много други домашни и диви животни.

Котките пренасят една бактерия, наречена Bartonella. Тя причинява болестта на котешкото одраскване или още фелиноза. При нея се налага антибиотично лечение заради появата на гной.

Салмонела може да бъде пренесена при контакт с няколко вида животни. Най-често това става от влечуги - змии, костенурки, гущери, птици и някои от гризачите.

Кучетата и котките, които имат вътрешни паразити, известни като глисти, могат да ги предадат на хората. Кръглите червеи водят до някои сериозни заболявания. Тениите, които пренасят кучетата, са особено опасни, защото лечението им е много продължително, понякога не завършва с успех и болестта рецидивира.

Кои животни пренасят опасните болести?

Токсоплазмозата, която пренасят котките, е особено опасна за бременните жени, защото протича безсимптомно и уврежда непоправимо плода. От котки се прихваща и болестта кел, която е гъбична инфекция и поради това е особено упорита.

Опасни и лесни за прихващане са болестите, пренасяни от кърлежи, които стават най-вече чрез кучетата и котките в градската среда и от диви животни или домашни животни. Те са инфекциозни заболявания с висок риск от смърт.

Добрата хигиена и редовните прегледи при ветеринар са най-добрата превенция срещу тези опасности.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest