miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»С какви риби могат да живеят гупите?

С какви риби могат да живеят гупите?

Гупи

Сред най-популярните аквариумни рибки можем да отбележим гупите. Наречени са на своя откривател, намерил малката живораждаща рибка от семейството на Пецилиевите риби преди 153 години.

Миниатюрната красива и миролюбива рибка се отглежда лесно. Тя е много социална и е добре да се отглежда заедно в група с други представители на гупите или с други по вид декоративни рибки. С какви риби живеят гупите?

При избора на съквартиранти на гупата в аквариума трябва да се имат предвид някои нейни особености. Тази рибка е много активна. Тя плува цял ден из водата и това може да бъде дразнител за другите обитатели. Не е подходящо да се отглежда заедно с рибки, които плуват бавно, или такива с дълги перки. Бетата не е подходящ вид рибки за съвместно отглеждане с гупите.

Други неподходящи за съвместен живот са агресивните декоративни видове, защото има опасност да изядат гупата. Такива са даниото и двуцветно лабео.

Подходяща за съвместен живот с гупа е риба плата. Тази рибка е много спокойна и лесно съжителства с други декоративни видове. Подобно на гупата, тя се движи много в горната част на съда и не поврежда водораслите.

Гупите могат да живеят с хелери

Молинезията е много добър съквартирант за гупата, защото като нея е миролюбив, живороден вид. Също е активен плувец и обича да дели жизненото пространство с други мирни декоративни рибки. Акваристите даже са кръстосали гупа и молинезия и са получили живо поколение, но рибките са безплодни.

Коридорас, хелери, кардинали също са миролюбиви видове риби, подходящи засъжителство с гупи.

Ако се отглеждат повече представители на вида гупи, на един мъжки трябва да се паднат поне две женски, защото мъжките ще тормозят непрекъснато женските, а може да започнат да се бият помежду си и да хапят опашките си.

За малките новородени гупи жизненото пространство в аквариума с други миролюбиви рибки е напълно подходящо като среда на обитаване, защото те са в състояние да се грижат сами за себе си, но представляват храна както за останалите обитатели на аквариума, така и за своите родители, затова е добре първоначално да бъдат отделени в отделен съд.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest