Miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Очни болести при зайците

Очни болести при зайците

Очни болести при зайците

Зайците са едни от най-сладките животинки, които можете да си отглеждате вкъщи, но за нещастие са и едни от най-податливите на различни видове заболявания. Наред с други, очните заболявания при зайците могат да причинят големи щети на здравето и ако не се лекуват навреме, тези заешки болести могат да доведат дори до смърт.

Очните възпаления обикновено са от инфекционен характер, причинени от вируси или бактерии. Най-често срещаните видове възпаление са конюктивит, кератит, увеит или гнойно възпаление.

Нека разгледаме болестите на очите по зайците.

1. Конюнктивит при зайците

Конюктивитът е възпалително заболяване на лигавицата на окото. Може да бъде причинено от прах, алергични реакции, инфекции или микро травми. Изразява се в зачервяване на очите и набъбване на клепачите. Ако не сте хванали заболяването конюнктивит при зайците навреме, след няколко дни ще забележите бяла или жълтеникава кора върху клепачите, които в последствие ще се слепят напълно.

Болести на очите при зайците

Лечението на конюнктивита при зайците зависи от причината за заболяването. Ако е от алергия, се предписват антихистамини или противовъзпалителни капки. При други неинфекциозни причини - промивки с разтвор на калиев перманганат или борна киселина. Бактериалният конюктивит се третира с антибиотични капки.

2. Кератит при зайците

Кератитът е възпаление на външната обвивка на окото. Той може да се дължи на механично дразнене на очите (травма от твърд предмет, прах, дървени стърготини, контузия), излагане на химикали (амонячни газове, киселини) или изгаряне. Често срещано е при кератита да има гной или серозен секрет от окото. Ако кератитът се е получил от влошаване на конюнктивит се получава оток на клепачите. За лекуването на болестта кератит при зайците се използват обикновено очни капки и мехлеми, а в някои случаи и антибиотици.

Кератитът е по-сериозен от конюктивита, затова изисква по-сериозно лечение. Възпалението на роговицата често може да приключи с образуването на катаракт в окото и слепота.

3. Увеит

Възпалението на увеята (средната, пигментирана обвивка на окото) при зайците се нарича увеит. Причини за такова възпаление могат да бъдат инфекции или травма. Увеитът се среща по-често при млади зайци. Първите симптоми могат да бъдат сълзене, бяло петно ​​на роговицата, свиване на зеницата. Очите стават червени и подути, лигавицата първоначално се навлажнява и след това изсъхва. Увеитът се лекува с антибиотици, противовъзпалителни лекарства, включително стероиди.

Зайци

4. Гнойно възпаление

Гнойното възпаление(Dacryocystitis) е една от най-страшните болести на очите при зайците. То може да се образува от влошен конюнктивит или други възпалителни заболявания на очите, както и при обикновена настинка или зъбни проблеми при зайците.

Обикновено се лекува с капки за очи, терапия с антибиотици, нестероидни противовъзпалителни или хормонални лекарства. Мехлем не се препоръчва, тъй като може да блокира още повече слъзните канали.

Това бяха сред най-честите очни заболявания по зайците. Разбира се, може да се появи и нещо друго. Затова полагайте необходимите грижи за заека си. И винаги го наблюдавайте. Ако забележите нередност, консултирайте се с ветеринар. Ветеринарната помощ не е по-малко важно от правилното хранене на заека.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest