Miau.bg»Статии»Рибки»Аквариуми и Терариуми»Защо аквариумът зеленясва?

Защо аквариумът зеленясва?

Защо аквариумът зеленясва

Всеки акварист иска да се радва на чиста вода, красиви аквариумни растения и здрави декоративни рибки. Но понякога водата в аквариума зеленясва и ако за първи път гледате тези домашни любимци, тогава може да не сте запознати с причините за това. На първо място това не е никак естетично, но освен това възниква логичния въпрос дали това не е опасно за аквариумните обитатели и как да се справите с тази проблема сами.

Причини за зеленясване на аквариума

Водата в аквариума зеленясва поради голямото количество микроскопични водорасли. Те подобно на висшите растения, съдържат зелен пигмент наречен хлорофил. Но откъде идват те?

Едва след известно време след като сте заселили вашите рибки и сте посадили желаните растения се установява био баланс, а именно оптималното съотношение на хидробионт, бактерии и вещества, които се съдържат във водата.

Самите водорасли попадат в аквариума заедно с аквариумните рибки и другите обитатели. Не можете практически да се избавите от тях, но обикновено това не пречи на тази екосистема. Ако обаче още началото не сте се погрижили правилно за био баланса, например по една или друга причина се е получила повреда във водната система, тогава проблемите са неизбежни. Бързото размножаване на водораслите води до така неприятното зеленясване на водата, а причините за това могат да са различни.

Защо зеленясва аквариумът?

Рибка в зелен аквариум

Прекалено много светлина - ако аквариумът стои до прозореца, или в случай че лампите в него са много мощни. Трябва все пак да помните, че водораслите подобно на другите растения, използват именно светлината за производството на веществата за своя растеж и развитие.

Неподходящ спектър на осветителните лампи - всички източници на светлина имат своята дължина и интензивност, което от своя страна може да стане първоизточника на този проблем.

Прехранването на рибките също не е полезно - тъй като в този случай се повишава амоняка и и неговите производни - нитрити и нитрати, а растенията използват тези вещества като питателни, за да растат по-интензивно.

Грешки в грижа за аквариума - може отново да са предпоставка за зеленясването на водата в него. Например прекалено чистата вода нарушава био баланса и така се унищожават нитрифициращи бактерии. Рядката смяна на водата пък, от своя страна, способства за повишаването на тази концентрация.

Изкуствената екосистема е много чувствителна към измененията, от което следва, че например рязкото умиране на рибки или пък появата на нови отново, може да доведе до увеличаването на малките водорасли във водата. Освен това, може да има излишък или недостиг на микро или макро елементи.

Начините да се справите със зеленясването на аквариума са много, но няма как да знаете кой от тях ще е подходящ за вас, ако сте начинаещ акварист. Имайте предвид, че трябва да се ориентирате на първо място дали избраните начини ще са безопасни за водните обитатели, а също така паралелно с това да нормализирате баланса в аквариума.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest