Miau.bg»Статии»Рибки»Аквариуми и Терариуми»Защо водата в аквариума е мътна?

Защо водата в аквариума е мътна?

Мътна вода в аквариума

Ако имате аквариумни рибки в дома си, тогава рано или късно водата ще стане мътна. Разбира се, това се касае не само за начинаещите любители на този вид домашни любимци, но дори и за професионалистите. Какви са причините за мътната вода в аквариума?

Мътната вода в аквариума е не само неестетична, но и носи пряк риск за здравето на рибките. Опасността се крие по-скоро в причината, поради която е станало това. Една от тях са бактериите и това е много опасно, затова трябва да се вземат мерки за решаването на проблема веднага.

Защо водата в аквариума е мътна?

Изключително лошо в случая е това, че тези условия на живот носят пряк риск за здравето на рибките. Именно затова трябва да се справите максимално бързо с тази ситуация и да разберете, поради каква причина се е случило това. Възможните причини водата в аквариума да е мътна са:

- Разлагане на растенията;

- Прекалено много рибки в малък по размер аквариум;

Причини за мътна вода в аквариума

- Некачествено почистване на аквариума;

- Честото хранене на рибките.

Аквариумът е цяла еко-система, която може да се наруши по ред причини, както вече разбрахте. Не трябва да го пренаселвате, защото това е опасно за обитателите. В случай че сте прекалили, съществува истинска опасност от това да се наруши биологичния баланс.

В този случай фекалиите на рибките ще се натрупват твърде бързо и съответно системата за очистване просто няма да се справя със задачата си. Изходът от това винаги е един и същ, а именно най-слабите рибки ще загинат. Винаги се съобразявайте с пространството и изхождайки от това решете и каква да е концентрацията на населението в него.

Прехранването на рибките е също опасно и води до увеличаване на фосфатите във водата на аквариума. Именно затова трябва да сте особено внимателни, когато ги храните. Добре е понякога дори да правите гладни дни. Не се тревожете, от това рибките няма да пострадат.

За съжаление, не всички разновидности на подводната флора могат да преживеят в дадените условия. Затова, ако забележите, че някои от растенията в аквариума гният, не трябва да чакате, а веднага да ги махнете.

Профилактика против потъмняване на аквариумната вода

Грижете се за аквариумната вода

1. Редовно почиствайте аквариума;

2. Не хранете рибките прекалено много;

3. Своевременно почистване на филтъра;

4. Периодически правете химичен анализ на водата;

5. Спазвайте инструкциите при пускането на аквариума;

6. Старайте се да има повече натурални растения в аквариума;

7. Добавете във филтъра активен въглен, за да се премахнат токсините, които са във водата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest