miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Признаци, че кучето ви е бременно

Признаци, че кучето ви е бременно

Признаци, че кучето ви е бременно
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Първите две седмици от забременяването е практически невъзможно да се определи това, че кучето ви е бременно. И ето защо: през този период узряването на яйцеклетката все още продължава, сперматозоидите продължават пътя си към нея, а след това настъпва и самото оплождането, а оплодените яйцеклетки се придвижват през фалопиевите тръби и се имплантират (проникват в стената на матката).

Това се случва на 12-15 ден след половия акт и именно по това време започва да се отделя специфичен хормон в кръвта. Диагностически значимо е неговото увеличаване в кръвта на кучето на 21-25 ден и едва тогава може да се каже на 100% дали животното е бременно. До тогава могат да се наблюдават само косвените признаци.

Как да разбера дали кучето е бременно?

През първите 2-3 седмици можете само да наблюдавате промените в поведението на кучето, но не и на 100% да сте сигурни, че има оплождане. Основни признаци на бременност при кучетата:

- Намален апетит на кучето и отказване от любимите за животното кучешки лакомства. Подобно на хората, така и при животните се получават хормонални промени, което може да доведе до промени в хранителното поведение и дори до токсикоза;

Посетете ветеринар, ако кучето ви е бременно

- Намалена активност, сънливост и уединение, летаргия при кучето;

- Някои кучета в този период пък могат да искат повече ласки от обикновено;

- При женските кучета, които са раждали вече, се увеличават леко зърната в първите 2-3 седмици от бременността;

- Около 3-та седмица ще забележите вискозен, лепкав и прозрачен секрет от гениталиите;

- На 4-5 седмица се появяват и редица други признаци, които позволяват да се съди за бременността на кучето с по-голяма увереност:

- Зърната са отчетливо изпъкнали, а козината около тях започва да пада;

- Долните ребра леко стърчат и изпъкват, но това не винаги лесно може да се забележи, ако кучето е с дълъг косъм;

- От около 5-та седмица кучето започва да качва видимо килограми;

- Увеличава се апетитът на кучето и дори иска добавка на порцията си постоянно;

- Тонусът на коремната стена се повишава - стомахът изглежда постоянно напрегнат. Кучето избягва да го докосва или позволява само на стопанина си.

Бременност при басет

Ако се съмнявате, че кучето ви може да е бременно и скоро е имало полов акт, тогава е най-добре да посетите ветеринар, който да определи със сигурност дали има бременност. И ако скоро ще ставате горд стопанин на новородени кученца, но се притеснявате, тогава отново може да се обърнете към специалист, който да присъства на раждането на кучето, за да сте спокойни че всичко ще мине добре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest