Miau.bg»Статии»Котки»Размножаване на Котки»Колко време котките носят малките си?

Колко време котките носят малките си?

Колко време котките носят малките си?

Бременността при котките е особен период не само за животните, но и за самите стопани. Разбира се, че ще имате много въпроси, като например колко време продължава бременността при котката, на каква възраст е по-добре да се случи това и така нататък.

На каква възраст е най-добре да забременее котката?

Ако се опираме чисто на физиологията, тогава още на 6 месеца котките могат да забременеят и да износят своите котенца. Ветеринарите обаче не съветват това да става на толкова ранен етап, тъй като на тази възраст те не са готови все още чисто психологически.

Също така ранното раждане при котка може да доведе до редица здравословни проблеми и усложнения. По-добре е да изчакате котката да навърши поне една година.

Какви фактори оказват влияние на продължителността на бременността при котки?

Не може да се еднозначен отговор, но все пак ще изброим основните фактори, от които зависи това:

- Дължината на козина оказва макар и малко, но влияние в случая. Обикновено дългокосместите породи котки носят котенцата си с около 10 дни повече. Така срокът на бременността при котараната при късокосместите е 2 месеца, а при тези с дълъг косъм - 2.5 месеца;

- Бременността на котките, които носят малко котенца, е по-дълга, в сравнение с тези, които чакат по-голямо потомство. Ако според стопанина времето за раждане е дошло, но котката все още не ражда, тогава най-вероятно тя ще има малко котенца;

- Колкото и да е странно, но климатичните условия също оказват малък ефект. Ако времето рязко се промени, тогава бременността може да е по-кратка;

- Породата на питомеца е също важна. Така например британските късокосмести котки носят своите котенца около 65 дни, а шотландските - от 58 до 70 дни. Според специалистите най-дълга е бременността на сиамските котки;

Бременна котка

Обикновенокотките носят между 1 и 6 котенца, което оказва пряко влияние върху здравето на майката. При първото раждане бройката най-често е между 1-3 котенца. Раждането на повече от 6 малки е доста рядко явление.

Според специалистите котката не бива да има потомство повече от 1-2 пъти в година, тъй като ако е прекалено често, това може да окаже негативно влияние на здравето на питомеца ви.

Обикновено животното само се справя с раждането, но все пак важно е и вие да се подготвите добре, за да сте готови за всяка една ситуация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest