miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Как да се погрижим за ранено куче?

Как да се погрижим за ранено куче?

Как да се погрижим за ранено куче
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Ако имате куче, тогава никога не знаете кога може да ви се наложи да сте наясно как да се погрижите за любимеца ви в случай, че се сбил с някое животно на улицата. Ситуациите могат да са различни и никога не могат да се предвидят, но във всеки един случай е добре да сте подготвени и да сте запознати с това как да се погрижите правилно за раненото куче.

Оказването на първа помощ е от изключително значение в тези ситуации. В никакъв случай не бива да се паникьосвате, тъй като така няма да помогнете на раненото куче. Имайте предвид, че дори и питомецът ви да е много спокоен, то в случай нараняване, животното може да е много агресивно.

Болката, повишеното ниво на адреналин и страхът могат да способстват за непредсказуемото поведение. Затова винаги е по-добре да се приближавате към раненото куче внимателно, за да не го изплашите още повече и то да е много агресивно, особено ако сте странично лице и сте станали свидетел на ситуацията.

Така например можете да използвате различи подръчна материали като бариера, тоест за да се предпазите от евентуалното ухапване на животното. Движете се тихо, спокойно и плавно, без непосредствен контакт с очите. Говорете меко и спокойно, за да се успокои кучето.

Ако въпреки старанията ви, кучето е много агресивно и не позволява да се доближите до него, тогава по-добре не рискувайте. Говорете му спокойно, успокоявайте го с гласа си, за да му помогнете да не се движи много.

Когато усетите, че вече любимецът ви е по-спокоен, можете да го отведете до най-близката ветеринарна клиника, за да ви окажат квалифицирана медицинска помощ.

Раненото куче трябва да посети ветеринар

Нараняванията на кучето могат да бъдат от различен характер. Ако са малки, като например ожулване или порязване, тогава спокойно можете да се погрижите за питомеца ви в домашни условия.

Ако говорим за по-сериозни наранявания, като например пробождане на кожата, ухапване и други, тогава няма да можете да се справите сами и тук се изисква намеса на медицинско лице веднага. Въпреки това, ви съветваме във всеки един случай да се консултирате със специалист, който да ви предпише конкретната терапия с мазила или лекарства.

За да се възстанови животното ви по-бързо, важно е да не пренебрегвате и правилното хранене на кучето. Така например дори и ветеринаря може да ви предпише конкретен хранителен режим по време на оздравителния процес.

Добре е да осигурите на питомеца си висококалорични храни, тъй като може кучето да изгуби апетит. Така ще му помогнете да си набави необходимите калории дори и с малки порции.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest