Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Когато кучето яде пясък

Когато кучето яде пясък

Когато кучето яде пясък
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Причините кучето да яде пясък могат да са, както здравословни, така и чисто поведенчески. Така например то може да се опитва по този начин да привлече вниманието на стопанина към себе си. Здравословния фактор и наличието на някакви патологии също не са включени в тази ситуация. Възможно е любимецът ви да изпитва недостатък на някакви вещества, като например желязо, както и да има стомашно-чревни проблеми или диабет.

Именно затова, ако забележите, че кучето ви е започнало да яде пясък, трябва да посетите ветеринар. Така нареченият извратен апетит, тоест консумирането на нехранителни продукти, може да доведе до яденето и на пръст, камъни, гума, пластмаса, сапун, хартия, дърво, тапети и така нататък.

Какво да правите, ако питомецът ви започне да яде пясък?

Само с наказание на кучето ви няма да се получи. Ако започнете да му се карате, тогава за него това може да се окаже дори награда, ако се опитвало просто да привлече вниманието ви. За да се справите с този проблем, трябва, първо, да се изясни каква е точната причина, а след това и да я отстраните.

Ако кучето яде пясък, но заедно с това е клинично здраво - нормално тегло, сияеща козина, здрава кожа, розови лигавици, няма болка или други странични симптоми, тогава това не е проблем. Най-вероятно така прочиства тялото си. Ако обаче е налице някакво неразположение, значи нещо не е наред.

кучето яде пясък

Възможно е кучето ви да страда от дефицит на витамини, минерали и микроелементи, като това да е причината да яде пясък. Често те имат недостиг на калций. За да не се получи това, трябва да осигурите на кучето си балансирано и здравословно хранене, което е богато на всички необходими микроелементи и витамини. Добре е да му давате и 1-2 пъти седмично капсули рибено масло, защото калцият се усвоява по-добре с него. Включете и варена риба в диетата на кучето.

Грижете се за домашния ви любимец и не пренебрегвайте всяка една промяна в поведението му. Ако нещо ви притеснява, тогава непременно се обърнете към ветеринар своевременно. Само специалист ще може да ви каже каква е причината за промяната в поведението му и как да се справите с това.

Вижте още:

- На море с куче;

- Грижа за кучето през лятото;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest