Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Помощ, кучето ми яде пръст

Помощ, кучето ми яде пръст

Помощ, кучето ми яде пръст

Ако имате куче, тогава може би сте забелязвали, че понякога любимецът ви обича да яде пръст.

Опитните ветеринари не съветват насила да се борите с този навик, а по скоро да намерите причината за това и да я отстраните. И така, нека видим защо кучето яде пръст?

Причини, поради които кучето яде пръст

Специалистите наричат потребността на организма към нехранителните продукти извратен апетит (пикацизм). Такова поведение от страна на младите и зрелите кучета се обяснява с няколко причини:

1. Малките кученца така опознават света, проявяват любопитство и изследват пространството около себе си. Също така, могат да ги сърбят венците и това да е причината;

2. Ако стопанинът често се кара на кучето си и му отделя малко време, тогава то ще се опита да го манипулира, ще се опитва да привлече внимание към себе си с такива постъпки;

3. Недостиг в организма на желязо, цинк, калций и витамини от група B. Възможно е кучето да яде пръст, за да опита да си ги набави;

4. Хелминтни инфекции при кучето;

5. Нарушения на стомаха, чревни възпаления, кучешки диабет, киселини.

Как да се справите с този навик?

Какво да направите, ако кучето яде пръст

1. Редовни разходки с кучето;

2. Отделяйте му повече време;

3. Балансирано и здравословно хранене на кучето според възрастта и особеностите на развитие на животното;

4. Правилно лечение и своевременна профилактика от глисти при кучето.

Какви да опасностите за четириногия ви приятел?

Сама по себе си пръстта не е опасна. В нея има много въглерод, силиций, сяра, фосфор. Тези вещества ще окажат положителни влияние на козината на кучето и неговото зрение.

В праха и горния слой на почвата обаче има не само минерали, но и голямо количество бактерии, гъбички, яйца на паразити, спори на опасни вируси. Именно те носят реална опасност за питомеца.

Особено опасно това е за кучетата на възраст от 3 до 9 месеца, тъй като имунитета им още не е устойчив след поставените ваксинации.

Ако в почвата има следи от торове или агрохимия, кучето ще се отрови. Тежестта му зависи от концентрацията на вещество.

Леката интоксикация ще предизвика лошо храносмилане на, загуба на обонятелна чувствителност, летаргия при кучето.

Ако кучето ви започне да яде пръст, тогава е важно да посетите ветеринар, за да установите дали проблемът не се корени в липсата на витамини или патология.

Той ще може да определи точно и да изключи заболяванията като възможен фактор за това поведение, както и да ви даде съвети как да се справите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest