Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»За артрита при кучетата и неговите симптоми

За артрита при кучетата и неговите симптоми

Кучешки артрит

Артритът засяга повечето кучета с напредване на възрастта им, особено сега, когато живеят по-дълго от всякога. Въпреки това фините признаци на болка в ставите могат да бъдат трудни за откриване от собствениците на кучета.

Отгоре на това животните са склонни да крият болките и дискомфорта си. В много случаи артритните промени в ставите не се откриват от стопаните на домашни любимци или ветеринарни лекари, докато не станат тежки.

Артритът е възпаление на ставите и е често срещан проблем за много кучета. Четериногият ви приятел, страдащ от артрит, ще изпитва болка, дискомфорт и скованост.

Вътре в ставите на кучето костните повърхности обикновено са покрити с тънък слой много гладък хрущял, смазан с малко количество ставна течност, която позволява двете повърхности да се плъзгат свободно една върху друга с минимално триене. При кучета с артрит хрущялите в ставата претърпяват промяна или увреждане, ставайки по-малко гладки.

В резултат на това костните повърхности се трият една в друга. Това причинява дискомфорт на вашето куче, както и допълнително увреждане на хрущяла. Като директен резултат от това повишено триене около костта и ставата започва да се образува нова кост, което прави ставата по-твърда. Това ограничава движението ѝ още повече – състояние, известно като дегенеративно ставно заболяване.

Обикновено артритът е проблем, наблюдаван при възрастни кучета, но състоянието може да се развие от ранна възраст вследствие на проблеми с развитието на костите и ставите. В зависимост от причината, кучешкият артрит може да засегне една или произволен брой стави на вашия любимец.

Артрит се забелязва при възрастните кучета

Повечето случаи се развиват в резултат на необичайно триене в ставата, причинено от нестабилност (например след увреждане на лигамента), увреждане или ненормално развитие на хрущяла или увреждане, причинено от травма (например фрактури). Подобно на хората, признаците на артрит често могат да варират през целия живот на животното и да доведат до ранно възникване на ставни проблеми в по-напреднала възраст.

Няколко са симптомите на кучешки артрит. Тъй като болестта почти винаги причинява болка и скованост, кучетата може да нямат вече желание да тичат и играят, колкото преди. Може кучето да куца при по-дълги разходки. Обикновено сковаността се подобрява със започване на упражнения, но при студено или влажно време се увеличава.

Някои кучета могат дори да ближат непрекъснато областта в основата на болезнена става. Ставите може да са топли на допир или подути, но по-често промените са фини и неоткриваеми с просто око. Някои кучета с атрит имат очевидни признаци на болка, докато други могат просто да станат по-бавни или раздразнителни.

Има начини за облекчаване на симптомите на кучешкия артрит. Заболяването обикновено е по-лошо при кучета с наднормено тегло. Така че най-важната терапия е комбинацията от контрол на теглото и управление на упражненията: свеждане до минимум на натоварването на ставите и увеличаване на обхвата на движение и фитнес на мускулите около тези стави.

Понякога е необходима противовъзпалителна терапия за няколко седмици или месеци, като дългосрочната лекарствена терапия се оказва много полезна. Облекчаването на болката е жизненоважно и най-често използваните ветеринарни болкоуспокояващи се наричат нестероидни противовъзпалителни средства.

Кучета

Никое пале не е застраховано от кучешки артрит. Въпреки това има някои предразположени към артрит породи кучета. Сред тях са: Пудел, Грейхаунд, Лабрадор, Немска овчарка, Аляски маламут, Блъдхаунд, Бобтейл, Самоед, Ротвайлер, Питбул, Дакел, Нюфаундленд, Басет, Немски дог, Боксер, Видрово гонче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest