miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Коя е необикновената котка Ла Перм?

Коя е необикновената котка Ла Перм?

Котка Ла Перм
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

С толкова претенциозно име, каквото е Ла Перм, тези котки са много специални. Те са чистокръвни американки. Освен това не са резултат от грижливо провеждани селекции, защото при тях дума си е казала самата природа.

Първото котенце, което дава началото на породата Ла Перм, се ражда в семейство на най-обикновени фермерски котки от Далас. То веднага привлякло погледите на своите собственици, защото, за разлика от останалите котета в котилото, то се родило без никаква козина. Само след няколко седмици тялото на женското коте, за което се смятало, че може да остане плешиво, се покрило с гъста и то къдрава козина. Дори мустаците на Ла Перм са леко накъдрени.

На външен вид котките Ла Перм напомнят Селкърк Рекс, но се радват на изключително добро здраве и до този момент не е известно да имат някакви генетично предавани котешки болести.

Козината на Ла Перм може да бъде всякаква на цвят, като има както дългокосмести, така и късокосмести породи. Последните също се радват на леко къдрава прическа.

Наред с отличителния си накъдрен косъм, както и с често срещащите се при тези породи различен цвят на очите, котките Ла Перм имат и 3 други отличителни белега.

1. Котките Ла Перм имат донякъде развити циркови умения, или по-скоро кучешки, което е рядко срещано при всички останали екзотични котешки породи. Ако сте достатъчно търпеливи, е напълно възможно да научите животинче от такава порода да ви връща хвърлени му предмети. Подобно на куче, на което хвърляте пръчка, и после то ви я донася. Да, направо изумително, но напълно възможно явление.

2. При котките Ла Перм хората рядко проявяват алергии, дори и да имат доказана алергия към котки. Естествено, ако страдате от подобна алергия към котки, изобщо не ви препоръчваме да си взимате котка. В случай че вече сте горд собственик на Ла Перм обаче, ще е истинска изненада някой от вашите гости, които по принцип имат изявена алергия към котки, да ви се оплачат.

3. Котките Ла Перм са подходящи както за отглеждане от възрастни хора, така и от семейства, които имат деца в училищна възраст. По-малките деца вероятно биха стресирали котката, което е характерно не само за конкретната порода, а и за цялото котешко съсловие. Няма как на една котка да ѝ е приятно някой непрекъснато да ходи след нея, да я мачка, да ѝ бърка в ушите, камо ли да я дърпа за опашката. Все рискове, които крие съжителството на котка с малки деца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest