Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Кучетата ядат ли сладко?

Кучетата ядат ли сладко?

Кучетата ядат ли сладко

Кучетата живеят заедно с хора повече от хилядолетия. С увереност можем да кажем, че тези животни вече са опитомени, но все пак те си имат някои чисто физиологични особености, които не могат да се променят. Ако сте стопанин на куче, тогава е важно да знаете за тях, тъй като е възможно те да навредят на здравето на любимеца ви.

Ако си похапвате сладко и виждате тъжния поглед на кучето ви, което иска да го почерпите, тогава запомнете, че това е забранено. Казано с други думи, сладкото е много опасно за кучетата и нека сега заедно да разберем каква е причината и защо тази храна е забранена за тях.

Вредни сладки продукти за кучета

Захарта ги променя веднага и веднъж опитат ли сладко, няма да искат да се спрат. Разбира се, далеч не само захарта е вредна за тях, а ето и пълен списък на забранените храни за кучета.

Кучетата ядат ли сладко?

Шоколад - той може и да спасява хората от депресия, но за кучетата е истински ад. Това е свързано с факта, че тялото им не може да отделя теобромина, който се съдържа в него, и компонентът просто се натрупва в тялото. В големи количества той е токсичен и влияе на ЦНС (централната нервна система). Кучето става неадекватно, а след това започва да страда и сърдечният мускул. Един цял шоколад е в състояние да убие кучето за 3-4 часа!

Грозде и стафиди - токсични са за кучетата, но и в допълнение могат да предизвикат ферментация в червата на любимеца ви.

Цитрусови плодове - в повечето случаи кучетата сами отказват да опитат такива храни, но все пак винаги има изключения. Ако вашия домашен любимец обича цитруси, тогава е важно да знаете, че за тях те са мощен алерген.

Вишни и череши - вредни са не самите плодове, а костилките им, които могат да доведат до възпалителен процес в червата, което, от своя страна, да доведе до чревна непроходимост.

Авокадо - този екзотичен плод се понася слабо от много домашни любимци. Факт е, че той съдържа токсичен компонент, който може да причини лошо храносмилане.

Разбира се, далеч не всички сладки продукти са вредни за кучетата. Сред полезните са:

- Банани;

- Ябълки:

Кучетата ядат ли сладко?

- Мед;

- Дини.

Като цяло организмът на кучето се различава от този на човек, затова е особено важно, ако сте решили да дадете нов продукт на четириногия ви приятел, преди това да проверите дали не е вреден за него.

Грижете се за вашия домашен любимец и винаги обръщайте внимание на неговото здравословно състояние. Съветваме ви веднъж годишно поне да посещавате ветеринар за профилактичен преглед, за да сте спокойни, че всичко е наред с вашето куче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest