Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Цистит при котката

Цистит при котката

Цистит при котките
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Цистит - това е възпаление на пикочния мехур. От това заболяване не страдат само хората, но дори и някои животни. Симптомите на котешки цистит могат да се забележат още в началния стадий, когато животинката започва да става безпокойна, често и болезнено да ходи до тоалетна. Възпалението може бързо и ефективно да се излекува, ако не отлагате посещението до ветеринар.

Как протича котешкият цистит?

Това е възпалително заболяване, като то може да бъде първично или вторично. По-често се среща при женските котки, поради особеностите на уретрата им и дължина. Съществуват няколко вида цистит, като те се отличава по своята интензивност и продължителност на симптоматиката. Началната фаза на котешки цистит се лекува най-лесно и бързо, докато при хроничната лечението е много дълго и сложно.

Острата форма на заболяване се характеризира с бързото развитие на възпалителния процес. Котката е неспокойна, изпитва болки при уриниране и дори често не успява да стигне до котешката тоалетна, поради честите позиви за уриниране. Симптомите на котешки цистит се появяват няколко часа след като инфекцията е проникнала.

Хроническата форма на заболяването котешки цистит се дължи на факта, че при острата не е обърнато достатъчно внимание на лечението или то не е било достатъчно продължително. При него се намалява имунитета на домашния любимец и като цяло влияе негативно на здравето му, дори ако липсва симптоматика.

Котката трябва да пие много вода при цистит

Причини за котешкия цистит

При котките заболяването котешки цистит се появява най-често вследствие от охлаждане. Така например може да възникне след разходка навън, ако е било много хладно и дъждовно. Сънят на бетонна повърхност също може да е причина за котешки цистит.

Ако поне веднъж домашния ви любимец е страдал от цистит, тогава е особено важно да се пази от охлаждане, което, от своя страна, може да бъде предпоставка за повторно възникване на възпалението. Към другите причини могат да се отнесат инфекциозните заболявания, гъбички при котките, нарушения в метаболитните процеси и други.

Диагностика и лечение на котешки цистит

За да се постави правилна диагноза на котката ви, трябва да посетите ветеринар, който ще прегледа животното и ще назначи необходимите анализи, за да се потвърди диагнозата. Едва след това ще предпише определената терапия за лечение на котешки цистит. Ще се наложи да се вземе кръв за биохимия, като това ще даде конкретика относно това, каква е степента на поражението на пикочо-отделителната система. Също така, разбира се, ще се изследва и котешката урина.

При съмнение за котешки цистит посетете ветеринар

Важно е периодично да ходите на профилактични прегледи на ветеринар. Така ще можете да се предпазите от много неприятни последици за здравето на вашата котка, но и просто да сте спокойни за това, че домашния ви любимец е изцяло здрав. Не забравяйте и за редовния прием на различни минерали и витамини за котки, укрепващи имунната система на питомеца ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest