Miau.bg»Статии»Котки»Размножаване на Котки»Когато котката ще ражда

Когато котката ще ражда

Когато котката ще ражда

Всеки любящ стопанин с нетърпение чака появата на малките котенца, ако котката му е бременна. Какво обаче да правите, когато раждането при котката започне и как да помогнете на вашия домашен любимец, за да мине всичко леко и да облекчите процеса?

Признаци на наближаващо раждане при котките

За да разберете това, трябва много внимателно да следите за поведението на вашата котка. Така например две седмици до раждането тя ще започне да търси скрито местенце за себе си и за бъдещото си потомство. По-добре е вие сами да подготвите нейното бъдещо местенце, където да роди и да се чувства уютно и в пълна безопасност.

Внимание! Бъдете готови това да се случи на всяко едно място в дома Ви, особено ако котката ражда за първи път, тъй като това е процес, който не може да се контролира!

Как да разберете, че раждането при котката започва?

Първият признак, както и при всяка една бременност при котка, са появата на контракциите. Те започват няколко часа до самото раждане и постепенно се усилват, като дори и да не сте медицинско лице, ще можете да забележите това, ако сте по-наблюдателни. След като видите, че те са започнали, занесете котката ви на мястото, което сте приготвили предварително.

Признаци за започващо раждане при котка

- Спускане на корема;

- Усилено уриниране;

- Отделяне на слуз;

- Изтичане на водите;

- Учестено дишане.

Как раждат котките?

Котешко раждане

Както вече споменахме по-горе, родовата дейност започва с контракциите. Съкращенията на матката помагат на родовата дейност и появата на разширението. След това започва да се отделя засилена секреция. Именно това е един от признаците, че раждането ще започне всеки момент. Ако всичко е наред, тогава за около 2 часа и 4-5 напъна ще се появи и първото котенце заедно с околоплодния мехур. Веднага след раждането бебето започва да суче от майката, а след известно време трябва да се появи следващото коте.

Какво да правите, когато котката започне да ражда?

Като правило тези домашни животни раждат самостоятелно без помощта на стопаните си. Въпреки това все пак съществува възможност от трудности и усложнения, когато е важно да сте подготвени и да знаете, какво да правите.

1. Ако главичката на котенцето не се е появила след 4-5 напъна, тогава следва да вземете малка пипетка и да намажите нейния край с вазелин. Въведете я внимателно във влагалището, разширявайки го, опитвайки се едновременно да видите къде се намира плодът. Галете едновременно с това корема на питомеца си отгоре надолу, тоест по посока на родовата дейност.

2. Бебето се е родило с околоплоден мехур, но котката не му обръща внимание. Отсранете го сами, махнете слузта от носа и устата.

3. Ако липсва дишане, тогава незабавно започнете масаж с кърпа в областта на гърба и гърдите за 3-4 минути, стараейки се да освободите гръдната клетка, за да се освободят по този начин дихателните пътища.

Всяка една котка може да ражда 2-4 пъти в година, затова е добре да сте запознати с тези лесни, но важни насоки. Имайте предвид, че е най-добре между ражданията да има интервал от около 8-14 месеца, тъй като в противен случай здравето на котката ще се вложи и може значително да се намали продължителността на нейния живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest