miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Как виждат котките през нощта?

Как виждат котките през нощта?

Как виждат котките през нощта?
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Много от стопаните на котки се интересуват от това как точно те виждат света и дали наистина се ориентират отлично в тъмнината, както и дали зрението и възприятието на цветове е сходно с човешкото.

И до днес съществува мит, че зрението на животните е черно-бяло, но това не е така. Веднага ще ви отговорим, че котките различават цветовете, но не толкова пълноценно както хората.

Цветното зрение на котките например им позволява да виждат цветовете и оттенъците, но не всички. Домашните любимци различават добре черното, сивото, бялото, зеленото и синьото.

Останалите нюанси те не виждат такива, каквито са в действителност, а именно оранжевото и розовото бъркат със сивото, а виолетовото - със синьото.

Някои от стопаните отделят прекалено много внимание на това, какъв цвят ще е например купичката за вода или котешките играчки, но имайки предвид цветовото им възприятие, това не е никак важно за тях.

Ако все пак искате да угодите на питомците си, тогава можете да изберете оттенъците, които те на 100% различават, а именно сивите, черните, зелените, сините, белите.

Как котките виждат през нощта?

Виждат ли котките в тъмното

Съществува мит, че котките виждат в тъмнината и то 10 пъти по-добре от човека. Това е така, но тук е важно да отбележим, че не говорим за изцяло тъмна стая, а за помещение, в което все пак влиза някаква светлина от уличното осветление например.

Говорейки обаче за нощното зрение на котките, няма как да не отбележим това, че те в голяма степен се ориентират от своето обоняние, но и пространствената си памет.

Интересни факти и особености на котешкото зрение

Те са способни детайлно да видят и да разгледат тези предмети, които се движат в хоризонтална посока, тоест от ляво на дясно и обратното. За тях е много по-трудно да наблюдават нещата, които се движат във вертикално направление.

Могат детайлно да разгледат предметите и вещите, които се намират на разстояние от тях, докато тези наблизо те виждат размито.

В задната част на котешкото око е разположен отразяващ клетъчен слой, който позволява на очите им да светят в тъмнината, но само ако има някакъв източник на светлина.

Интересен факт е и това, че те светят с различен оттенък: при някои в жълт, при други - в зелен, при трети (например при сиамските котки) - в червен.

Зрението при котките, а и не само, е основен инструмент за оцеляване, тъй като все пак те са хищници.

Именно благодарение на способността си да виждат в тъмното котките могат да ловят мишки и други жертви по всяко време на деня, в това число и през нощта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest