Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Как виждат котките през нощта?

Как виждат котките през нощта?

Как виждат котките през нощта?

Много от стопаните на котки се интересуват от това как точно те виждат света и дали наистина се ориентират отлично в тъмнината, както и дали зрението и възприятието на цветове е сходно с човешкото.

И до днес съществува мит, че зрението на животните е черно-бяло, но това не е така. Веднага ще ви отговорим, че котките различават цветовете, но не толкова пълноценно както хората.

Цветното зрение на котките например им позволява да виждат цветовете и оттенъците, но не всички. Домашните любимци различават добре черното, сивото, бялото, зеленото и синьото.

Останалите нюанси те не виждат такива, каквито са в действителност, а именно оранжевото и розовото бъркат със сивото, а виолетовото - със синьото.

Някои от стопаните отделят прекалено много внимание на това, какъв цвят ще е например купичката за вода или котешките играчки, но имайки предвид цветовото им възприятие, това не е никак важно за тях.

Ако все пак искате да угодите на питомците си, тогава можете да изберете оттенъците, които те на 100% различават, а именно сивите, черните, зелените, сините, белите.

Как котките виждат през нощта?

Виждат ли котките в тъмното

Съществува мит, че котките виждат в тъмнината и то 10 пъти по-добре от човека. Това е така, но тук е важно да отбележим, че не говорим за изцяло тъмна стая, а за помещение, в което все пак влиза някаква светлина от уличното осветление например.

Говорейки обаче за нощното зрение на котките, няма как да не отбележим това, че те в голяма степен се ориентират от своето обоняние, но и пространствената си памет.

Интересни факти и особености на котешкото зрение

Те са способни детайлно да видят и да разгледат тези предмети, които се движат в хоризонтална посока, тоест от ляво на дясно и обратното. За тях е много по-трудно да наблюдават нещата, които се движат във вертикално направление.

Могат детайлно да разгледат предметите и вещите, които се намират на разстояние от тях, докато тези наблизо те виждат размито.

В задната част на котешкото око е разположен отразяващ клетъчен слой, който позволява на очите им да светят в тъмнината, но само ако има някакъв източник на светлина.

Интересен факт е и това, че те светят с различен оттенък: при някои в жълт, при други - в зелен, при трети (например при сиамските котки) - в червен.

Зрението при котките, а и не само, е основен инструмент за оцеляване, тъй като все пак те са хищници.

Именно благодарение на способността си да виждат в тъмното котките могат да ловят мишки и други жертви по всяко време на деня, в това число и през нощта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest