miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Котките различават ли цветовете?

Котките различават ли цветовете?

Котките различават ли цветовете?
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Всички сме чували, че зрението на котките е страхотно. Това обаче не е съвсем вярно, тъй като техните очи имат някои недостатъци в устройството си в сравнение с човешките.

Как е устроено котешкото око?

Структурата им е подобна на човешкото, въпреки че тяхната зеница има някои особености в устройството си.

В тъмнината тя се разширява, пропускайки максимално количество стелинен поток. На светлина пък напротив - свива се като целта на това е да не се травмира окото.

При котките, както и при хората, зрението е бинокулярно, тоест очите са разположени отпред, така че домашният любимец да може да прецени разстоянието до обекта.

Местоположението на обекта се определя с помощта на разликата в позицията на изображението върху ретината на лявото и дясното око. Това свойство на зрение е много необходимо за хищниците да преценят разстоянието до жертвата.

Какви цветове виждат котките?

Котките виждат ли цветове

Още до към средата на 20 век се смяташе, че котките имат монохромно черно-бяло зрение, но днес вече не само е доказано, че котките виждат цветове, но и е определен точно и подробно спектъра на зрението им.

Знае се, че котешкото око е в състояние да различи дори най-малките нюанси на сивото - до 26 нюанса. Най-добре обаче те възприемат студените тонове.

Подобна градация в цветовото възприятие на котките се свързва с различния брой клетки, които са отговорни за възприемането на определен цвят.

За всеки нюанс отговарят отделна група клетки. В допълнение, котката различава цветовете: синьо, зелено, лилаво и жълто.

Поради разликите в зрението им, те могат да объркат последните два цвята с бяло. Котката различава най-добре: черно, сиво, бяло, зелено и синьо.

Интересен факт е, че котката възприема лицата на хората жълти, тъй като не различава оранжеви и червени нюанси.

Животното може нормално да различава носа, устните, косата и очите на разстояния до 5 метра. На разстояние от 5 до 10 метра чертите на лицето, а след това и дрехите, които постепенно се размиват.

На разстояние повече от 10 метра котката различава само силуета на човек, а собственикът може да разпознае само по глас и мирис.

Като цяло обаче всички отличителни различия в устройството и цветовото възприемане са резултат от хищния им произход, както и нощния начин на живот.

Да, котките са сред най-удивителните животни. Затова и има толкова много любопитни факти за котките.

Ако още нямате такова приятелче, но много искате да си вземете. Вижте нашите обяви за котки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest