miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Характер и поведение на лабрадор

Характер и поведение на лабрадор

Характер и поведение на лабрадор
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Породата лабрадор ретривър е усъвършенствана и стандартизирана през 19 век от британските животновъди, но оригиналният ѝ произход е от остров Нюфаундленд, Канада.

Около 1700 година породата е забелязана от английски благородници посетили Канада. По това време кучетата са били използвани за риболов и лов на патици.

Лабрадорите достигат височина до 61 см, а средното им тегло е около 31 кг. Продължителността им на живот е между 10 и 13 години.

Какво трябва да знаем за характера и поведение на лабрадор?

Лабрадорите са надеждни, търпеливи и умни кучета. Най-много обичат активността и вниманието и винаги са готови за разходка и безкрайни игри.

Подходящи кучета за отглеждане в апартамент, които обаче нуждаят от голямо физическо натоварване.

Тези кучета са лесни за обучение, тъй като са търпеливи и послушни по природа. В къщи с удоволствие играят с децата и други домашни животни.

Също много обичат да участват във всички семейни мероприятия.

За лабрадора щастието е дългата разходка и голямата игра. Идеални са за къща с двор, а при отглеждането в апартамент са им нужни регулярни дълги разходки и посещения на паркове.

От представителите на тази порода се получават прекрасни домашни любимци, което ги прави много популярни. Но те могат да станат и истинско изпитание за неопитния стопанин, който не знае как да се отнася с такива големи и активни кучета, каквито са лабрадорите.

Въпреки че имат репутацията на умни кучета, в кучешкия свят те имат слава на глупачета, заради тяхната непосредственост и хиперактивност.

Освен това те остават психически незрели през на първите 3 години от живота си, което задълбочава проблема с тяхната излишна дружелюбност. Щателната подготовка може да научи тези кучета да мислят два пъти преди да действат.

Те се отнасят добре с децата, но вие все пак сте длъжни да внимавате, когато играят с тях. Лабрадорът никога няма да причини вреда на детето съзнателно, но може да го нарани по време на игра от непредпазливост.

Лабрадор ретривър е семейно куче

Най-добре да не оставате децата си без надзор, когато играят с кучето, ако то е лошо обучено или все още се намира в детска възраст.

Всеки, който се опита да използва лабрадор за пазач, най-вероятно ще бъде разочарован. Въпреки че това куче може да лае много и силно, в някои ситуации то проявява дружелюбност. Липсата на агресия го прави неефективен охранител.

Лабрадорите разполагат с водонепромокаем слой козина, която в известна степен спестява грижите за нея. Тази порода кучета има мек външен слой козина и мек пух в близост до кожата, който е нужно веднъж в седмицата да се разресва.

Къпането на лабрадора изисква използването на неголямо количество шампоан, за да не се повреди водоустойчивостта на козината му. Иначе казано къпането в реката или басейна е напълно достатъчно.

Ушите му трябва редовно да се проверяват за паразити и инфекции, тъй като кучетата с висящи уши са по-податливи на инфекции.

Ако имате достъп до водоем, това ще е идеалното място за вашето куче. Много е важно то да влиза във водата от плитък бряг или място с лесен достъп, за да може, когато се умори, да знае откъде да излезе.

Лабрадорите са работни кучета, изискващи регулярни упражнения. Не бива да ги оставяте да бездействат и да натрупват излишна маса. Има голяма вероятност кучетата с наднормено тегло да умрат преждевременно.

Отличителна черта в характера на лабрадора е, че могат да страдат и да изпадат в депресии, да имат лошо поведение в къщи, ако не получават достатъчно внимание и разходки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest