Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Характер и поведение на питбул

Характер и поведение на питбул

Характер и поведение на Американски питбул териер

Питбулът е едно прекрасно куче с лоша репутация. Те са много енергични, дружелюбни и внимателни към децата. Участието в боеве им носи славата на опасни и агресивни кучета, но това далеч не е така. Мъжките са високи между 40 и 62 см, а женските между 35 и 61 см.

Теглото им варира между 16 и 27 килограма в зависимост от пола. Подходящи кучета за апартамент, но се нуждаят от много физическо натоварване и добре подхождат на опитни стопани. Продължителността на живота на питбула е между 12 и 15 години.

Какво трябва да знаем за характер и поведение на питбул?

По характер питбулът е нежен, предан компаньон с голямо количество енергия и желание да угоди на своя стопанин. При задължителното възпитание на питбула, обучение и социализация, кучето може да стане образцов член на семейството, в това число и семейства с деца.

Своята лоша репутация кучето е получило благодарение на безсъвестни стопани, които често са му прилагали нехуманни начини на възпитание. В действителност aмериканският питбул териер не е по-опасен от една немска овчарка, ротвайлер, доберман, българско овчарско куче, немски дог или друго куче с такива размери. Като цяло характерът на питблука е дружелюбен, но всичко зависи от това какви стопани ще ги отглеждат. Защото в ръцете на лоши и нехайни собственици, кучето може да се превърне в опасен звяр.

Американски питбул териер

Кучетата от тази порода обичат да играят, да правят преходи и да изпълняват поставените им задачи. Те сами по себе си са работари. Накарайте ги да работят, ангажирайте ги постоянно и те ще ви зарадват със своето приповдигнато поведение и уравновесен характер.

Американският питбул териер е дружелюбен към всички. Не е важно дали е член на вашето семейството или някой обикновен непознат. Питбул-териерът е прекрасно куче за общуване с деца. Той е известен и със своя ловен инстинкт, затова разглежда всички малки животни /котки, хамстери, чинчили, морски свинчета, домашни порчета, мини прасенца/ и птици като потенциален улов.

Тези му наклонности може значително да се смекчат при ранно обучение на кучето и социализирането му с други животни, но ако някое животно го провокира, питбулът няма да отстъпи. Ако искате да станете собственик на повече от един питбул, не се препоръчва те да са от един и същ пол или особено две женски.

Питбулът бавно съзрява. Той става възрастен чак във възрастта между две и четири години.

Като всички млади кучета и питбулът е любопитен, активен и игрив. Той с удоволствие ще си играе с децата ви, но имайте предвид, че кучето е силно и понякога случайно може да бутне или нарани вашето дете. Тези кучета са известни със своя голям праг на поносимост към болка. Проявяват голяма търпимост към децата, които могат да ги дърпат за опашката.

Малък питбул

Процедурите по грижата за питбул трябва да започнат от ранно детство, за да му бъдат изградени навици. Поддържането на чисти и сухи уши е много важно, особено за кучета, които живеят навън. Питбулът не трябва често да бъде къпан. Това означава, че можете да го къпете само тогава, когато наистина е необходимо. Също като другите кучета той се нуждае от периодично рязане на ноктите, почистване на очите и зъбите.

На кучетата от тази порода трябва да се осигури голямо физическо натоварване. Те са много активни и ако не изразходят енергията си, ще си го изкарат на вашия дом и вещи. Въвличайте ги във всякакви занимания – тренировки, игри, спортни състезания и тогава ще видите тяхното щастие, защото те обичат да бъдат заети заедно със своя стопанин и членовете на семейството му.

След като сте наясно с характера и поведението на питбула, можете да си вземете такова куче. Вижте нашите обяви и цени за питбул.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest