Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»За и против консервираната котешка храна

За и против консервираната котешка храна

За и против консервираната котешка храна

Храненето е най-важното от грижите, които стопаните полагат за своите домашни любимци. За да бъде здрава и жизнена котката, необходимо е да бъде хранена с качествена храна. Това означава тя да има необходимите хранителни свойства. Добрата котешка храна е пълноценната, с качествен състав.

Котешките храни се делят на две група - суха (гранулирана) и мокра (консервирана). Ще разгледаме плюсовете и минусите на консервите котешак храна, която е мокра.

Тази възможност да осигурим на пухкавия си домашен питомец разнообразно и добро хранене, се приема твърде противоречиво. Битува мнение, че мократа котешка храна е напълно излишна, тъй като гранулираната суха храна съдържа всички необходими компоненти за качественото хранене на котето. Освен това представителите на котешкото царство имат способността да се пристрастяват към храната, която харесват, и ако гранулите са качествени, писаната с удоволствие ще се храни само с тях.

Какво съдържат консервираните храни?

Те обикновено се продават като консерва или пауч. Консервираните храни имат по-ниско съдържание на полезни вещества за сметка на водата. Затова котаците ядат повече от нея, отколкото от гранулите. Обикновено съотношението на мокра и суха храна за ден, която домашният любимец изяжда, е 3:1 в полза на консервите. При това съотношение се задоволяват всички нужди от хранителни вещества.

Разбирането, че протеините в гранулите са от житен произход, докато в консервите са от месо, е погрешен. И двата вида котешка храна съдържат протеини от месо и от жито.

Котешка храна на гранули

Най-необходимите за добро хранене съставки са протеините, мазнините и фибрите. Те обаче понякога се получават от съставки с ниско качество и даже вредни. Тези, които трябва да се следят и избягват, са суроватката, царевицата и соята.

Вредни са и субпродуктите. Тези от тях, които са изхвърлени като негодни за консумация от човека, не са подходящи и за домашния питомец. Опасни са също консервантите, които се поставят в мократа храна. Тя може да нанесе много вреди на писаните. Затова при закупуване на мокра храна трябва да се следи етикетът и да се избягват продуктите с ниско качество.

Изборът на храната за домашното животно се прави от стопанина, което налага той да бъде информиран за ползите от различните предложения на пазара. Комбинирането на суха и консервирана храна ще даде най-доброто от двете възможности на домашния любимец, стига да се изберат качествените продукти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest