Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Характер и поведение на Мопс

Характер и поведение на Мопс

Характер и поведение на Мопс

Породата Мопс произлиза от Китай. Това са дребни кучета, обикновено тежат между 6 и 10 кг, а продължителността на живота им е около 12-15 години. Какво трябва да знаем за характера и поведението на Мопс?

Мопсът е добро и комуникативно същество, обичащо игрите и веселието.

Кучетата от тази порода не са много активни, което ги прави подходящи домашни любимци за апартамент.

Склонни са повече към ласки и дрямки. Периодично се появяват в тях моменти на активност, особено когато са млади.

Мопсът може да бяга из дома и да се вълнува, но като правило това не продължава дълго. Любящи и нежни и неизискващи много грижи кучета.

Те добре подхождат на стопани без опит в отглеждането на кучета. Но все пак, хора които нямат достатъчно свободно време за домашните си любимци, по–добре да не си взимат Мопс.

Характер и поведение на Мопс

Спокойният темперамент и дружелюбната натура позволява на кучетата от тази порода да бъдат превъзходни питомци. Той е подходящ за възрастни хора, които имат нужда от приятел – идеалното куче компаньон. Мопсът е умен и неговото обучение не е сложна задача, въпреки че някои индивиди проявяват инат.

Когато сте решили да се отпуснете на дивана, то вашият Мопс на мига ще ви направи компания. Той в никакъв случай не е ленив. Тези кучета са бдителни и внимателни. Следват своя стопанин от стая в стая и винаги са готови за игра. Кучетата от тази порода се разбират с всички, но особено много с тези, които ги даряват с много любов и внимание.

Мопсовете обичат да ги галят и обгрижват и могат да проявят ревност или безпокойство, ако стопанинът им започне да отделя много внимание на някой друг. Болшинството от Мопсовете се разбират добре с деца. Те проявяват търпеливост и винаги са готови да си поиграят с тях.

Мопсът е много любопитен, в резултат на което, често се забърква в неприятности. Много скучае без любимия си човек си и тежко понася самотата. Може да наблюдавате невероятна радост от срещата със стопанина, под формата на танц на задните лапи, близане, погризкване и молба да го вземете на ръце.

Характер и поведение на Мопс

Обикновено кучето спи в леглото на стопанина си. Дори да се опитате да го отучите той пак ще иска да се промъкне във вашето легло. Помнете, че Мопсовете спят тихо, но понякога хъркат. Тежко понасят жегата и студа, затова трябва да ги пазите от слънцето през лятото и да ги обличате през зимата.

Сресвайте кучето поне веднъж в седмицата, с цел премахване на падналата козина. Непрекъснатото падане на косми от Мопса предизвиква алергии и затова не е подходящ за хора с подобни проблеми. Все пак трябва да се знае, че всяко куче е индивидуално и описаното по–горе не винаги съвпада съвсем с характеристиките на дадената порода. Но това, в общи линии, трябва да знаете за характера и поведението на Мопса.

Ако сте решили да си вземате мопс, разгледайте тези обяви за мопс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest