Miau.bg»Статии»Рибки»Породи Рибки»Рибка Кардинал

Рибка Кардинал

Рибка Кардинал

Рибката Кардинал (Tanichthys albonubes) е сладководен вид от семейство Cyprinidae (Шаранови). Сравнително новият вид е бил открит в Китай през 1932 година. Често биват сбъркани с рибките даниос, особено от млади акваристи. Живеят между 5 и 7 години и са видна част от аквариумното общество. Намират се лесно по магазините и са сравнително евтини.

Поведение на рибка Кардинал

Извън размножителния сезон кардиналът е най-спокойната и непринудена рибка. Настане ли време за съвкупляване обаче, мъжките проявяват агресия и териториалност. В рамките на кардиналния пасаж съществуват ред и синхронизация – те плуват заедно, хранят се заедно. Оптимално за тези е рибки е да са в група от поне 5-6 индивида. Колкото повече себеподобни има, толкова животното ще се чувства по-уверено. Нетипично е да тормозят съквартирантите си от аквариума, разбират се добре с почти всички и обикновено не са срамежливи, дори да са сравнително дребни на размер, в компанията на своя пасаж. Впечатляват с ярките си цветове, заставайки в средата на аквариума. Рядко се крият под камъни и растителност, но наличността на такива е препоръчителна.

Външен вид на рибка Кардинал

Относително малка на размер, рибката Кардинал достига максимална дължина от едва 3-4 сантиметра. Формата на тялото е подобна на стреличка за дартс, с изострена муцуна и тънко телце. Гръбната и коремната перки са почти триъгълни, сочещи назад. Обагрени са в червено, завършващи с бяло крайче. Цветовете на люспите варират между сребристо и зелено с преливащи в розово и черно ивици в рамките на страничните линия. Опашната перка и муцунката са червени, а опашката притежава черна точка. Кардиналът има три подвида – Хонг Конг, златен кардинал и меторитен кардинал.

Хабитат на рибка Кардинал

В дивата природа Кардиналът обитава потоците на планината Байюн, провинция Гуандун, Китай. Водите в областта са кристално чисти, леко подкиселени с невисока скорост на течение. Имайки предвид местообитанието им, тези водни обитатели издържат на големи промени в температурата и условията в околната среда. Макар за тях идеалните условия да са между 17 и 22 градуса, те могат да оцелеят и при 5 градуса. Планинските потоци имат каменисти корита и често в участъци от тях са блокирани от скални блокове, обли камъни и водата е размесена с дребен чакъл и пясък. Богатите на водорасли и водолюбиви растения влекла дават всичко нужно за храненето на рибката Кардинал. Подводната растителност представлява едновременно укритие и място за размножаване.

Отглеждане на рибка Кардинал

Предпочитаната температура, която трябва да е поддържана, е между 17 и 22 градуса, но надвишаването на 26-тия градус застрашава живота на водния домашен любимец. Нивата на pH варират между 6 и 8, с оптимум от 6.8 до 7.5. Малкият вътрешен филтър ще върши работа за тези рибки. Дънните филтри, от друга страна, симулират естествената среда, предизвиквайки леко течение във водата. Грундът за аквариума следва да е каменист, с дребни камъни и по-големи кварцови камъчета. Добре се възприемат и по-големи камъни, подсигуряващи укритие. Инсталирайки аквариума, извъртете един празен цикъл на работа, преди да добавите своята рибка. Неправилна инсталация ще доведе до токсични нива на амоняк и азот. Не забравяйте да покриете съда отгоре, тъй като кардиналите са любопитковци и често изскачат навън. Що се отнася до аквариумни растения, заложете на ротала-джудже, дъбче и роголистник. За по-естествен вид може да включите плаващи растения от типа на водната леща, но внимавайте да не са много нагъсто. Размерът на аквариума за Кардинала трябва да е с вместимост поне 35 литра, което ще може да помести около 5 рибки кардинал. Правилото е, че на един индивид се падат по 7 литра вода.

Съжителство на рибка Кардинал с други рибки

Рибки Кардинал в аквариум

Вземайки предвид факта, че са населници на една от най-богатите екосистеми в Китай – Перлената река, те са свикнали да живеят с много други видове в хармония. Такива са например барбуси, щипоци и гурами. Цялостно ще се разбират с повечето рибки, а дори и с ракообразни и охлюви, тъй като не се хранят с тях. Не смесвайте Кардинал с тигрови барбуси, по-агресивни щипоци, циклиди, златни рибки. ОптималнияТ брой на индивиди кардинал за аквариум е между 6 и 10.

Хранене на рибка Кардинал

Кардиналът се счита за микрохищник. Рибката Кардинал се храни се с предоставените във водата безгръбначни. Такива са ларви на насекоми, зоопланктон и артемия. В менюто им се включват и водорасли. Понеже е трудно да се имитира богатството от зоопланктон както в дивата природа, в аквариумът се комбинира диета от жива плячка, зеленилки и пелетирана храна за рибки. Тубифекс и микроскопични червеи им се харесват също. Кардиналът не е склонен да гризе аквариумната растителност, но ще разчиства ненужното. Що се отнася до пелетите, те трябва да са богати на протеин и растително съдържание. От време на време поглезвайте животинките с градински зеленчуци или плодове. Лакомниците се хранят 2-3 пъти дневно.

Грижи за рибка Кардинал

Грижата за рибка Кардинал е сравнително лесна, в сравнение с други рибки. Издръжливата рибка рядко се разболява, но когато това се случи, най-често виновникът е стрептококова бактерия. Тя се среща в големи количества в мръсни, неподдържани води, разпространява се бързо от животно на животно и обикновено заболяването завършва фатално. Болните обикновено плуват с въртеливи и премятащи се движения и трудно се задържат в по-високите слоеве на водата. Болните трябва да бъдат изолирани и прегледани от ветеринар, разбиращ от аквариумни рибки. Поне веднъж на месец филтъра и аквариума трябва да се почистват, за да се предотврати стрептококова и други инфекции. В идеалния случай обаче това се случва на всеки две седмици. Некоординирано плуване на рибки най-често е знак за натрупване на токсични субстанции във водата – наблюдавайте животинките за сигнали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest