miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Първа помощ при котки

Първа помощ при котки

Първа помощ на котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Знаете, че котешката ваксина е абсолютно задължителна, но, подобно на хората, дори и ваксинираната котка може да се разболее, а да не говорим и какво може да се случи ако падне през терасата или пък бъде блъсната от кола. Ето защо тук ще ви покажем как да окажете първа помощ на своята скъпа писана, докато успеете да я заведете на ветеринар. Последното е абсолютно задължително. Как да окажем първа помощ на котката?

1. Ако котката ви е претърпяла вътрешен кръвоизлив (в резултат на споменатото падане от високо, от силен удар или пък ако е блъсната от кола), то тя има нужда от покой, никаква храна и по възможност вода (ако смятате, че е много жадна, може да ѝ предложите съвсем малко студена вода). За вътрешен кръвоизлив свидетелства наличието на кръв от устата или носа, както и черни фекалии.

2. Ако котката ви има външно кръвотечение (ударила се е, сбила се е с друго животно и т.н.), то поставете върху засегнатия участък напоен с кислородна вода бинт/марля, отгоре памук и отново превържете с бинт/марля. Оставете превръзката да действа 24- 48 часа.

3. В случай че котката ви получи мозъчен удар (топлинен удар, удар от ток и т.н.), то вие трябва да стабилизирате притока на кръв към мозъка. Това става като държите котката надолу с главата. Да, изглежда трудна задача, но това е най-правилната реакция от ваша страна, ако котката ви е претърпяла подобно нещо.

4. Възможно е вследствие на някакво котешко заболяване или пък хранително отравяне, котката да има учестено дишане или обратното - то да е забавено. Има два основни начина да го нормализирате, докато стигнете до вашия ветеринар. Най-лесно е да допрете до носа на писаната напоен с амоняк памук - това вероятно сте го виждали и по филмите. Много ефикасен метод, но не всеки има под ръка амоняк. В такава ситуация облейте котката със студена вода (имайте предвид, че колкото и да е немощна, тя ще се съпротивлява) и я шляпнете по няколко пъти в областта на гръдната кухина. Това би трябвало да нормализира дишането ѝ.

Пострадала котка

Във всички гореизброени ситуации, ние ви показваме само как се прилага първа помощ при котките, когато не може на място да дойде веднага специалист - ветеринар, но не ви съветваме да си играете на доктор. Това е по специалността и в квалификацията на ветеринаря, до чиито услуги задължително трябва да прибегнете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest