Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Признаци, че котката не се чувства добре

Признаци, че котката не се чувства добре

Котката не се чувства добре

Подобно на всички останали животинки, котките не могат да се оплачат на стопаните си, че не се чувстват добре. Затова тук ще ви покажем за кои са признаците, че котката е болна.

1. Промяна в настроението

Когато имате по-игрив представител на котешката раса и той изведнъж започне да се държи като истински ленивец, то вероятно има някакъв проблем. Възможна е и обратната ситуация - котката ви е много ласкава и обича всеки път да ляга да вас, но изведнъж започва да се държи като пощуряла. Вероятно е дори и агресивна. Също признак, че има някаква причина тя да не се чувства добре. И в двата случая не е задължително да става въпрос за здравословен проблем.

2. Промяна в консумацията на вода и храна

Котката не яде и дори няма особено желание да пие вода. По отношение на котешката храна вземете под внимание факта, че е възможно просто да сте предложили нова храна на вашия домашен любимец, която да не е по вкуса му. Котките, за разлика от повечето кучета, са доста придирчиви спрямо храната си.

3. Промяна във външния ѝ вид

Болна котка

Козината на котката започва да губи блясъка си, скубе се и нослето ѝ е сухо. По повод последното е важно да знаете, че когато спят, на котките носът им често е сух, а първите 2 белега могат да се дължат на липса на витамини и минерали. Набавяйте им ги чрез хранителни добавки за котки.

4. Телесни показатели

Да, може би няма по-верен показател от тях, за да разберете, че котката не се чувства добре. Затова имайте предвид, че нормалната телесна температура на котките е около 38 - 39 градуса по Целзий и когато тя се покачи над 40 градуса, то може котката да е болна.

Котешката температура, както и пулса на котката, който е нормално да е около 110-150 удара в минута, се измерват в спящо състояние на животинката. Чрез измерването им ще можете да получите най-вярна представа за реалните параметри на здравословното състояние на животинката ви. А ако имате и най-малките съмнения, че тя не е добре, не се двоумете, а веднага потърсете за съвет ветеринар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest