Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»За късокосместите породи котки

За късокосместите породи котки

Котка с къса козина

Макар дългокосместите и полудългокосместите котки да изглеждат по-пухкави и приятни на допир, късокосместите котки изобщо не са за подценяване.

Независимо към коя конкретна порода късокосместа котка се насочите (проучете добре нрава и здравословното състояние на самата порода котки), то имайте предвид, че отглеждането ѝ ще е доста по-лесно именно заради дължината на косъма ѝ.

Това не означава, че късокосместите котки няма да ви оставят за спомен някой и друг косъм по мебелите и дрехите ви, но това може да бъде контролирано чрез прием на хранителни добавки.

Със сигурност обаче няма да ви се налага ежедневното им разресване, а още по-рядко къпането им. А това никак не е за подценяване.

Ако пък все още не сте си избрали другарче, ето списък с най-популярните късокосмести породи котки.

Европейска котка

Късокосместа котка

Счита се, че произхожда от Мала Азия, но всъщност това са онези котки, които ние най-често срещаме по улиците ни и сме решили да кръстим улични котки. Ако сте приютили такава котка у дома и напълно логично сте решили да я ваксинирате, то в паспорта на котката вероятно ще пише именно Европейска порода. За разлика от много други котки, които дълго време са подлежали на какви ли не селекции, европейската котка е чудесен избор за домашен любимец заради доброто си здраве.

Британска късокосместа

Британска късокосместа

Британската късокосместа котка е особено популярна в Обединеното кралство, откъдето и произхожда. Също се радва на добро котешко здраве, не изисква непрестанното ви внимание и има изключително атрактивна и приятна на допир пухкава козина.

Сиамска котка

Сиамска котка

Истинска красавица не само заради характерната украска на козината ѝ, но и заради наситено сините ѝ очи. Тя произхожда от Тайланд, който навремето носеше името "Сиам", но вероятно заради елегантността си е разпространена навсякъде по света. Сиамската котка се радва на добро здраве, но е от шумните породи котки и има нужда от внимание от ваша страна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest