miau.bg»Статии»Рептили»Змии»Кралска змия

Кралска змия

Кралска змия
Снимка: sipa/pixabay.com

Кралицата на змиите! Една от най-разпространените змии в САЩ с приземен ареал и хранеща се с други змии (медянки, смок и др.), без да има проблем с тяхната отрова.

Родът на кралските змии, включващ около 10 вида, притежава редица от окраски и цветови вариации, като най-често се срещат ивичести видове, със светли ивици на тъмен фон. Някои видове имат райета от главата до опашката.

Райетата понякога са разбити на малки пръски и точици – по този начин кралската змия умело се слива с околната среда и е незабележима за врагове като ястреби, орли, койоти, еноти, лисици, скунксове, рисове и други кралски змии. Лесно може да объркате червената кралска змия с някои видове коралови змии (които пък са смъртоносно отровни) поради сходната окраска. Кралските змии успяват да стигнат 30-годишна възраст, а размерът на животното варира между 36 и 120 сантиметра.

Теглото на кралските змии е около 1.5 килограма. Нека ви предупредим, че различаването на змии е трудна задача (особено в райони, богати на тези рептили в най-различни цветове) и не се препоръчва убиването или хващането им

Млечната кралска змия още е позната като „трицветния крал“ – за нея се разпространява легенда, че пие от вимето на кравите. Разбира се, този вид често се открива в животновъдните обекти, но далеч повече я привличат гризачите там, отколкото млекцето.

Хранене на кралската змия

Кралските змии живеят най-добре в райони с оголени скали, планински шубраци, речни долини, широколистни и борови гори, полета. Ареалът им е широк и обхваща границите от югоизточна Канада до южен Еквадор. В Канада често се откриват да обикалят през деня, търсейки храна или партньор, а не е изключено да си срещнете по изгрев или залез.

Що се отнася до другите местообитания на юг, там кралската змия предпочита нощните часове – смята се, че разликата в поведението идва от промяната в климатичните условия. През есента влечугото намира убежище, където да хибернира до пролетта, освен ако не живее в място с що-годе постоянно топло време (като Южна Калифорния), където се наблюдава псевдохибернация или понижена активност на животното в по-студения период.

Освен себеподобни, в храната на кралската змия се включват и гущери, гризачи, птици, яйца – всичко се усвоява лесно от силната им стомашна киселина. Тъй като не продуцира отрова, този вид се увива около жертвата и я пристяга, докато не загине. Активни ловци са, преследващи плячката си, за разлика от смоците, които нападат от засада.

В зависимост от големината на плячката, възможно е кралската змия да се нахрани поне за няколко дни. Ако притежавате кралска змия за любимец, избирайте плячка спрямо размера на змията – не по-голяма в диаметър от разтворена уста. Общото правило е, че ако кралската змия не може да изяде даденото от стопанина за 15 до 50 минути, трябва да намалите количеството му.

Размножаване при кралските змии

Отглеждане на кралска змия
Снимка: sipa/pixabay.com

Наближи ли летния сезон, полово зрялата женска снася яйцата си (между 3 и 13) под листа на земята или в гниещи пънчета. Тя оставя яйцата си там, като те се излюпват без родителски надзор между 2 и 3 месеца по-късно. Всяко бебе змийче е само няколко сантиметра – между 10 и 30 сантиметра - дълго, но е напълно независимо още от момента си на излюпване. Нужни са 3 до 4 години, за да може младият индивид да встъпи в полова зрялост. Интересно е, че малките рядко имат същата окраска като родителите си, а самите те нямат особена прилика помежду си.

Често се случват природни инциденти, водещи до появата на двуглави кралски змии – тяхното оцеляване в дивото е под въпрос, тъй като ловуват по-бавно и избягват опасности трудно. Грижата за такива животни се подпомага от човек.

Отглеждане на кралска змия

Ако мечтаете за змия домашен любимец, можете да се спрете на този вид. Когато търсите терариум за отглеждане на кралска змия, не се концентрирайте върху височината му – тези змии не обичат да се катерят и няма да се стараят да бягат. Това, което със сигурност трябва да присъства, е някакъв вид укритие, където влечугото да почива на спокойствие. Що се отнася за температурата вътре, тя варира между 26-32 градуса, като е добре да се обособи по-хладна част, където да не надвишава 24 градуса. Животното не изисква осветление.

За настилка подходящи са субстрати от дървени стърготини или хартиени пилки. Купичката вода трябва да бъде плитка за ежедневните бани, особено важно е да присъства в периода около линеенето. Всички видове кралски змии линеят през определен период от годината и това са дни, в които животното не се движи много и е привидно унило. Специалните люспи около клепачите изглеждат сини в момента на линеене – това е знак, че на змията трябва да се подсигури спокойствие.

В началото на съжителството с екзотичния домашен любимец е възможно да получите 1-2 ухапвания от змия, които в никакъв случай не са причина за притеснение, но в общия случай тези влечуги са любопитни и любвеобилни и щастливо ще се увиват около ръцете на стопанина си (без да го стискат прекалено). Не хващайте змията след хранене и в периода на линеенето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest