Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Как и колко често трябва да разресваме котката?

Как и колко често трябва да разресваме котката?

Разресване на котката

Лъскавата и блестяща козина е признак за доброто здраве на домашната котка. За да бъде в перфектен вид обаче, са нужни грижи и внимание към мъркащата топчица у дома.

Мекотата на козината на домашната писана действа успокояващо и отпускащо на човека при галенето. За котето космената покривка е извор на топлина и пази от агресивни моменти. Затова поддържането на козината гъста и блестяща е важна част от грижите за котката.

Как и колко често да разресваме котката зависи най-напред от дължината на косъма. Късокосместите котки се решат по-лесно и отнемат по-малко време, тъй като рядко се заплитат възелчета между космите. Еднократното сресване сутрин или в удобна за стопаните част на деня е достатъчно в повечето случаи за поддържането на козината на котето.

По съвсем друг начин стои въпросът с поддържането на дългокосместите породи котки. Грижата за тяхната козина изисква време, постоянство и подходящ набор от гребени и всякакви помощни средства, тъй като козината на повечето е много гъста, освен че е дълга.

Разресването на котката е добре да започне с гребена с едри зъбци, за да не усеща писанката болка, ако някъде има сплъстени места. При наличие на фитили, те се разплитат внимателно и след това се разресват. Най-деликатният момент е премахването на сплъстените места. В помощ на стопаните на пазара се предлагат спрейове за разресване. С тях първо се пръска сплъстената козина, с пръсти се разтрива топчето, което се е образувало, и след това внимателно се разплита с пръсти и гребен. Като краен вариант фитилите се изрязват с ножичка.

Четка за разресване на котка

Следващият етап от разресването се прави с гъст гребен. С него се отстраняват всички мъртви косми, за да може козината да бухне и да диша свободно.

За добро и лесно разресване на котката, което сваля всички излишни косми, е добре да се ползва фурминатор. Предлагат се варианти за късокосмести и дългокосмести котки. Важно е да се помни, че фурминаторът не бива да замени гребена. Той се ползва 1-2 пъти в седмицата.

Разресването на котката се прави задължително всеки ден, като при дългокосместите породи е нужно да се ползват редовно и двата вида гребени. При получаване на сплъстени участъци котката се ближе усилено и поглъща много косми, които след това повръща.

Очевидно разресването е важно не само от козметична, но и от здравна гледна точка. Процедурата изисква много търпение, постоянство и любов от страна на стопанина, за да може котето да привикне бързо към изморителното и понякога болезнено за него действие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest