Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»За дългокосместите породи котки

За дългокосместите породи котки

Персийска котка

Няма как в толкова кратък материал да изредим всички породи и подпороди на дългокосместите котки, но ще се опитаме да кажем по няколко изречения за най-известните от тях. Ето няколко наистина впечатляващи породи котки с дълга козина.

Персийска котка

Да, нейна родина е Персия, но днешните персийски котки все повече придобиват европейски котешки черти. Имат много дълга козина и подчертано сплескана муцуна, която понякога дори пречи на животинките да се хранят сами. Често срещани проблеми при тях са заболявания на пикочните пътища, очите и кожата. Препоръчва се ежедневно разресване и редовно къпане на котката, ако искате да се радвате на пухкавата ѝ козина, а и да си спестите оставащите след нея кълба от косъмчета.

Ангорска котка

Ангорска котка

Сред най-разпространените видове дългокосмести котки, но за разлика от персийките, те не разполагат с мъх под основната си козина и не се скубят толкова. Не забравяйте все пак, че всички котки, които са дългокосмести или полудългокосмести изискват редовно разресване на козината. Ангорската котка е много по-активна от персийската котка и има нужда от много забавления, които вие като неин стопанин, сте длъжни да ѝ осигурите.

Американски Бобтейл

Американският бобтейл е полудългокосместа котка, която също има нужда от внимание. Ако ѝ стане прекалено скучно, което би се случило, ако ви се налага дълго време да отсъствате от дома, е твърде вероятно тя да иска да избяга в търсене на приключения.

Хималайска котка

Хималайска котка

Както подсказва името на породата, нейна прародина са Хималаите, но днешната порода е резултат от селекция, направена между персийска и сиамска котка. Хималайска котка има козина, подобна на персийката, но на външен вид прилича на сиамска котка с типичните за породата сини очи.

Регдол

Регдол е полудългокосместа котка, която е смесица между хималайска котка и персийка, но всъщност е с типичната окраска на сиамската котка и се гордее със своите небесно сини очи. Тя може да живее в къща. Но е и домашен любимец за апартамент, тъй като не е особено активна. Причислява се към котките, които се радват на добро здраве, но е добре да следите здравословното състояние на сърцето ѝ, което не е особено лесна задача.

Бирманска котка

Бирманска котка

Прилича доста на Регдол и на хималайската котка, но винаги има бели ходила. Това дори се счита за белег, по който можете да сте сигурни, че се сдобивате с чистокръвна порода.

Мейн Куун

Сред най-едрите породи котки, за чийто произход не се знае много и за известен период от време дори се е считало, че породата е изчезнала. Може би най-вероятно е възникнала като кръстоска между френските дългокосмести котки на Мари Антоанет, която бяга в САЩ, и тамошните американски късокосмести породи. Поради големите си размери и високата активност, Мейн Куун е препоръчителен за отглеждане в къща или на двора, защото отглеждането му в апартамент, особено ако е малък, може да доведе до атрофия на мускулите.

Ако си търсите нов домашен любимец за вашето семейство, разгледайте нашите обяви за котки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest