Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Защо котките изоставят или изяждат малките си?

Защо котките изоставят или изяждат малките си?

Защо котките изоставят или изяждат малките си?

Когато попаднете на подобно заглавие, вероятно бихте се ужасили от това, че котките могат да изоставят или да изядат малките си. Не си мислете подобно нещо, защото вероятността те да го направят е много малка. Те не са канибали по природа и дори са много грижовни майки, които рядко се отделят от малките си, докато те не навършат 6-месечна възраст и вече не са достатъчно големи, за да могат сами да си набавят храна.

Все пак има и случаи (подчертаваме, че не са практика, а рядкост), в които котките или техните бащи могат да посегнат на малките си. Ето какви са предполагаемите причини за подобно поведение, за да знаете как можете да го предотвратите.

1. Котката е гладна

Когато една котка е гладна, тя не би разполагала с достатъчно мляко, за да може да отгледа своето потомство. В нейната природа е обаче тя да направи всичко възможно това да се случи и логичното ѝ решение е, че е по-лесно да се справи с 4 гърла, отколкото с 5, например. Да, не изглежда особено хуманно, но като се замислите, е по-добре да оцелеят 4 котета, отколкото всички 5 (според нашия пример) да умрат от глад.

2. В котилото има болно или недостатъчно развило коте

Отново изборът на майката би бил правилен, ако тя изостави болното коте или дори ако го изяде с цел да оцелее останалото ѝ поколение. В подобни случаи котката инстинктивно разбира, че ще има повече храна за останалите ѝ котета и шанса им за оцеляване ще е по-голям ако те са достатъчно сити. Много по-вероятно е тя да изостави болното коте, отколкото да го изяде, като причина за подобно действие ще е с цел да се спре развиването на микроби при оставянето на труп в близост до котилото. Ако котката е отглеждана в двор, то тя ще търси начин да премести котилото си и само ще изостави обреченото коте, но ако е затворена в жилище, то вие просто няма как да ѝ предоставите подобен избор.

3. Котката е прекалено млада, за да бъде грижовна майка

Котенца

Да, подобно на хората, невинаги младите майки са готови да бъдат отговорни родители, което важи в пълна сила и за котките, които нямат навършени още 1 година. Те са способни да раждат, но нямат изградени майчински инстинкти.

4. Котаракът е главният виновник

Котараците невинаги могат да разпознаят собственото си потомство, а типично по мъжки ще искат котката отново да се разгони. Добре е в подобни ситуации да запознаете бащата със собствените му деца (не очаквайте той да поеме каквито и да е грижи за тях) или просто да разделите майката от бащата. За всеки случай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest