miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Как се къпе персийска котка

Как се къпе персийска котка

Къпане на персийска котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Само при споменаването на определението персийски, сигурно в главата ви ще нахлуят мисли за Персийския залив и за персийски килими.

А защо не и за персийски котки, защото те са сред най-търсените породи котки сред ценителите и селекционерите на тези животинки. Така че тук няма да говорим за персийски килими, нито за Персийския залив, а ще отделим подобаващото се внимание на персийските писани.

Както подсеща името им, този вид котки за първи път се споменават в историческите документи на Древна Персия, сегашен Иран. В Европа навлизат чак около 16-17 в. и макар първо да стават любимци на италианската аристокрация, истински фурор предизвикват в Англия.

Основният въпрос, който си задават хората, които искат да се сдобият с персийска котка, е как се поддържа нейната хигиена. Изискват ли се особени грижи за козината ѝ (персийките са сред дългокосместите породи котки), колко често и как се къпе персийска котка?

Тук е много важно да кажем, че направо трябва да се връчи медал на котка, която да понася добре къпането. Котките, независимо от породата, не обичат водата и всячески ще се опитат да я избегнат, освен ако не е за пиене.

Това важи в пълна сила и за персийските котки, но поради дългата им козина може би все пак от време на време ще се наложи да ги подложите на това "изтезание".

Разресване на персийска котка

Няма особени правила при къпането на персийската котка, освен че след като приключите с него, ще трябва старателно да разрешете козината на домашния си любимец. Разресване се препоръчва и преди банята.

С изключение на гребена/четката, които трябва да са ви под ръка, се спазват всички правила на къпане, важащи и за останалите породи котки - температура на водата около 35 градуса.

Никакво мокрене на очи и ушите на котката и веднага след привършване на процедурата - подсушаване. При персийските котки не е желателно използване на сешоар, защото не понасят шума като цяло.

Къпането на персийските котки се препоръчва само ако забележите, че козината им е прекалено мръсна или ако ги готвите за изложба. Писаните успяват сами да се грижат за външния ви вид, но разресването на козината им от вас е задължително. Не само за красотата им, но и за да си спестите неизменното почистване на косми от дрехи, легла, мебели и килими.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest