Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Защо котката ми пикае в обувките

Защо котката ми пикае в обувките

Котките препикават обувките
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Препоръчано за теб:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Когато се чудите към какъв домашен любимец да се ориентирате, може би мислите ви протичат горе-долу по следния начин: кучето се привързва по-силно към стопанина си, но пък изиска прекалено много грижи, включващи и ежедневни разходки, докато котката, макар и да има вероятност да не се привърже чак толкова силно към вас, определено е по-лесна за отглеждане.

Писаната обаче може да започне да пикае навсякъде, независимо че има добре тренирани хигиенни навици. А особено характерно за котките е препикаване на обувките ни. Защо се случва това и има ли начин да се справим с толкова неприятен проблем?

Преди да се търси решение на какъвто и да е проблем, е добре да се знае какви са причините, довели до него, защото в редица случаи котките престават да използват своята котешка тоалетна и препикават различни мебели, килими и обувки, ако са развили заболявания на пикочно-половата система, като например котешки цистит. За да сте сигурни, че вашето животинче е здраво и трябва да търсите друга причина, то най-добре е да се консултирате с ветеринар.

Котките могат да препикават дома ви в резултат на стрес или пък от ревност при домашните любимци. Това е характерно за тях, ако в дома се появи нов член на семейството, още повече ако това е друг домашен любимец. Те биха се почувствали застрашени и това препикаване е типично котешкият им маниер, за да ви покажат чувствата си.

И не на последно място - котките препикават обувките ви, за да си отмъстят, ако сте ги оставили прекалено дълго време сами. По аналогичния начин, по който биха препикали куфарите ви, след като се завърнете у дома от командировка или пътешествие.

Ако котката пикае навсякъде, посетете ветеринар

Да, това е положението, но винаги има решение.

Можете да поставите в обувките си или из другите места, на които сте забелязали, че котката препикава, мента, зелен чай, изсушени цитрусови плодове или евкалипт. Това са миризми, които биха отблъснали животинката по естествен начин и тя отново ще се ориентира към котешката си тоалетна. Чиято чистота е ваша отговорност.

Също така има и много специализирани препарати, които отблъскват котките. Консултирайте се или с ветеринаря си или попитайте персонала на предпочитания от вас магазин за домашни любимци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest