Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Колко издържа котка без храна?

Колко издържа котка без храна?

Котката не издържа дълго без храна
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

При избор на домашен любимец много хора спират вниманието си върху котка, а не върху куче не само заради личните си предпочитания, а защото котките са по-лесни за отглеждане. Те не се нуждаят от разходка и можете лесно да ги поверите на грижите на ваш приятел или съсед, в случай че ви се наложи да отидете някъде.

Винаги може да ви изпратят в неочаквана командировка или пък просто да решите, че имате нужда от почивка на планина/море. Какво обаче ще направите, ако се окаже, че няма на кого да поверите домашния си любимец. Тогава неминуемо ще се запитате по колко време издържи котката без храна.

Времето, за което една котка може да издържи без храна, зависи както от възрастта ѝ, така и от здравословното ѝ състояние. Едно малко коте, което е още бебе и няма навършени 6 месеца, изобщо не ви препоръчваме да оставяте без храна.

Повечето специалисти са на мнение, че то ще може да издържи без храна около 12 часа, а в най-добрия случай - 24 часа. Същото важи и за хронично болна котка. Погрижете се те да имат достатъчно котешка храна, докато отсъствате!

Младите котки/котараци, които нямат навършени 5 години, издържат доста по-дълго без храна, но и при тях максимума е 5 дни, а възрастните котки, които са на над 7-годишна възраст могат да издържат най-много 3 денонощия без храна.

Ако ви се налага да пътувате някъде и нито можете да поверите грижите за домашния си любимец на някого, нито можете да го вземете със себе си, то ви препоръчваме да му оставите достатъчно храна, но под формата на гранули.

Котка с храна

Колкото и да е лакома котката ви, тя не е глупаво животно и в даден момент ще усети липсата ви и съответно това, че няма кой да я нахрани. Подобно на кучетата, които заравят кокалите си за черни дни, така и котката ви ще се досети, че е добре да не излапва всичко накуп, а да си остави за всеки случай.

А когато храната е под формата на гранули, то тя няма да се развали, дори и да ви се наложи да отсъствате за 1 седмица. Но в никакъв случай не забравяйте да оставите достатъчно вода и то разпределена в няколко купички.

Винаги съществува вероятността котката да преобърне паничката си, а надали искате да оставяте домашния си любимец без вода. Водата е много по-необходима за него, отколкото храната! И все пак не ви съветваме да оставяте котката без храна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest