Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Когато котката не се храни

Когато котката не се храни

Котката не иска да се храни

Не е нещо необичайно, котката ви изведнъж да реши, че вече не иска да яде определена храна или лакомство. Понякога обаче вашият пухкав домашен любимец може да спре да се храни поради други по-сериозни причини, с които трябва да сте наясно.

С някои от тези състояния можете да се справите и в домашни условия, но за други е необходима ветеринарна намеса.

Вижте причините котката да не се храни. Понякога безапетитието при котката може да се дължи на сериозни проблеми.

Котката не се храни поради здравословни проблеми

Респираторни заболявания

Респираторни проблеми при котката могат да повлияят както на обонянието, така и на способността на писаната да диша. Следователно това ще бъде причина котката да спре да се храни. В някои случаи тези дихателни проблеми могат да бъдат отстранени само с прием на антибиотици, но те могат да изискват и доста по-сериозни интервенции. Независимо от тежестта на заболяването, ако болестта не позволява на котката да помирише храната си, тя най-вероятно ще реши, че не иска да яде.

Болести на храносмилателната система

Ако котката не иска да се храни, посетете ветеринар

Проблемите със стомаха, червата, панкреаса или други части от храносмилателната система на котката могат да накарат котката да спре да се храни. Възможно е да се появят повръщане, диария и коремни болки, но обикновено липсата на апетит при котката е един от първите признаци на проблем с храносмилателната система.

Стоматологични заболявания

Болезнените зъби и венци могат да накарат котката да не иска да яде. Подобно на хората, котките също няма да искат да се хранят, ако страдат от зъбни проблеми, които причиняват тежка болка в устата.

Котката не яде, защото не харесва храната

Вкус на храната

Котките са склонни да консумират една и съща храна в продължение на месеци или години, и след това внезапно да решат, че не искат да ядат повече от нея. В повечето случаи това се дължи на вкусовото предпочитание на котката, но понякога производителите на храни променят техните вкусове без видими признаци върху опаковката.

Форма или вид на храната

Когато котката не се храни

Вашите домашни любимци могат да бъдат чувствителни към определени форми и видове, когато става въпрос за храната, която консумират. Някои котки обичат триъгълни форми, други харесват кръгли форми, а трети биха яли само твърда или консервирана котешка храна.

Развалена храна

Ако при хранене на котката използвате храна, която е с изтекъл срок или е развалена, тя със сигурност няма да иска да я изяде. Проверете срока на годност на храната или най-малкото, дайте ѝ да я подуши, за да разберете дали е развалена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest