miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Може ли котката да яде пъпеш?

Може ли котката да яде пъпеш?

Teodora MishinevaTeodora Mishineva
Новак
5013
Може ли котката да яде пъпеш?
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Всички знаем, че котките са хищници, но означава ли това, че трябва да ядат само месо?

Котките имат нужда от фибри и витамини, намиращи се в големи количества в растенията. Тези полезни вещества могат да бъдат набавени чрез плодовете и зеленчуците.

Похапвате си пъпеш и вашето коте ви гледа умолително с големите си неустоими очи, молейки за парченце? Прочетете статията докрай, за да разберете дали може да го зарадвате с парченце.

Трябва да бъдете изключително внимателни с избора на плодове, които давате на котката си, защото някои от тях могат да бъдат отровни. Това би довело до различни храносмилателни разстройства, а понякога и до по-сериозно животозастрашаващо натравяне.

Безопасните плодове за котки включват: ябълки, круши, банани, диня, пъпеш и боровинки.

Пъпешът е един от „позволените“ плодове, но разбира се - давайте по малко от него. Имайте предвид, че всяко животно реагира по различен начин на различните храни и може да е алергично към определен вид.

Когато давате нова храна за пръв път, дори и да е в списъка на безопасните храни, винаги давайте малко количество и след това наблюдавайте реакцията на животното. Ако се появи подуване по главата и лапите, диария, кихане или друг притесняващ симптом, спрете даването на съответната храна и потърсете ветеринарно-медицинска помощ.

Пъпеш и котка

В списъка на опасните плодове за котките са гроздето и стафидите, които са токсични и за кучета. Не трябва да давате също така киви, ананас, портокали, мандарини, грейпфрути, праскови и сливи, защото могат да доведат до разстройство и повръщане.

Дори ако някои от тези плодове са ви любими и често присъстват на трапезата ви, постарайте се котката ви да няма достъп до тях и ги дръжте на безопасно място.

Въпреки че плодовете са апетитни за хората поради сладкият си вкус, имайте предвид, че котките нямат рецептори за сладко и не могат да го усетят. Това не означава, че плодовете няма да са им вкусни, а просто че няма да ги възприемат по същия начин както хората.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest