Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Заболявания при персийските котки

Заболявания при персийските котки

Персийска котка

Персийската котка е една от най-старите и популярни породи котки в света. Поради особената им физика понякога персийските котки страдат от определени заболявания. Това не означава, че те непременно са болни, но трябва да бъдете наясно с рисковете и нуждите, за да предотвратите болестите своевременно.

В тази статия ще разгледаме най-често срещаните заболявания при персийските котки. Не забравяйте редовно да посещавате ветеринарен лекар, за да сте сигурни, че вашата котка е напълно здрава.

Топки от косми (трихобезоари)

Персийските котки са известни с дългата си и гъста козина. Именно заради това е по-вероятно да страдат от трихобезоари, в сравнение с другите котки с къса козина.

Трихобезоарите са космени топки, които се образуват в стомаха и храносмилателния тракт на котката. Обикновено котките повръщат космените топки, но в някои случаи те се натрупват в стомаха им и се стига до тежки усложнения.

Персийска котка

За да предотвратите появата на трихобезоари, се изисква ежедневно разресване на котката. Ако подозирате, че тя може да страда от това състояние, дайте ѝ малко малц за котки или фармацевтично парафиново масло.

Дихателни проблеми

Персийските котки са лесно разпознаваеми по плоското лице и огромните кръгли очи. За съжаление, тези характеристики ги правят по-податливи към развитие на различни здравословни проблеми.

Наличието на такъв малък нос прави носните им проходи много къси и по-чувствителни към студ, топлина, влага или суха среда. Това се отразява директно на ефективността на дишането на котката, което е причината персийските котки да са по-малко активни от другите породи.

Сърдечни проблеми

Едно от последствията от липсата на правилно дишане е, че е доста вероятно, вашата персийска котка рано или късно да развие сърдечно-съдово заболяване.

Персийските котки са предразположени към някои болести

По-малко от 10% от персийските котки страдат от хипертрофична кардиомиопатия. Това сърдечно състояние означава, че лявата камера на сърдечния мускул е по-развита, което може да доведе до внезапна смърт. Това заболяване засяга почти само и единствено мъжки котки.

Проблеми с очите

Специалната форма на очите на персийска котка също може да създаде проблеми. Най-честите очни заболявания при персийските котки са: слети клепачни ръбове, вродена епифора, ентропия, първична глаукома.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest