Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»С кои човешки храни можем да храним папагал

С кои човешки храни можем да храним папагал

Папагал

С какво да храним папагал? Диетата на тази птица съдържа предимно зеленчуци, плодове, ядки, насекоми и цветя.

В тази статия ще видите кои човешки храни са подходящи за папагалите.

Ако не сте сигурни за някоя от тях, хубаво е първо да се консултирате с ветеринарен лекар!

Банани

Бананите са полезни плодове, на които вашият папагал да се наслади. Те не съдържат натрий, мазнини, и осигуряват голямо количество витамини и протеин. По-големите папагали могат сами да си обелят банана преди да го изядат. За по-малките е препоръчително да го нарежете на няколко парчета и да го сервирате в купичка. Предварително измивайте плодовете, за да премахнете всички остатъци от пестициди по тях! Също така винаги давайте само пресни банани на вашия папагал!

Карфиол

Карфиол

Можете да нахраните папагала си със суров или варен карфиол. Той е чудесен източник на витамин С, както и на много други хранителни вещества, които са полезни за вашия домашен любимец. Листата на растението също са безопасни за консумация.

Ленено семе

Лененото семе е чудесен източник на омега-3 мастни киселини, които са полезни за физическото и психическото здраве на вашия папагал.

Кокосови орехи

Кокосовите орехи са с високо съдържание на протеини, калций и фибри. Те съдържат витамини С и Е, както и много минерали. Птиците могат да ядат вътрешността на кокоса и да пият кокосово мляко.

Бадеми

Бадемите са отличен източник на калций, витамин Е, здравословни антиоксиданти и протеин. Подобно на другите ядки, придържането към малки порции е изключително важно, за да се сведе до минимум рискът от покачване на тегло при вашия домашен любимец.

Ананас

Бадеми

Ананасът е отличен източник на витамин С. Бъдете внимателни обаче с количеството, с което храните птицата си. То трябва да се контролира стриктно, тъй като диетата с високо съдържание на захар не е добра за дългосрочното здраве. Пресният ананас може да се сервира на филийки, а за по-дребните птици нарязан на ситно, заедно с други плодове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest