Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Японски породи кучета с интересни истории

Японски породи кучета с интересни истории

Куче Шиба Ину

Япония е известна с дълбоката си почит към животните и кучетата не правят изключение. За японците те са национални съкровища. Някои японски породи кучета са възникнали преди хиляди години и имат любопитна история.

Днес са доста рядко срещани, дори на територията на Япония заради западните влияния и войната, които почти унищожили кучетата. Това ги прави още по-специални и ценени.

В днешната статия ви представяме интересната история на осем редки и красиви японски породи кучета.

Кюшу

Тази порода кучета се развъжда в региона Вакаяма. Първоначално са били използвани от ловци на глигани и елени в планината. Днес Кюшу се считат за национално богатство в Япония и рядко се изнасят.

Шиба Ину

Шиба Ину

Шиба Ину е древна порода, която се е появила преди около 300 г. пр.н.е. Въпреки че тази малка и одухотворена порода почти изчезнала до края на Втората световна война, Шиба Ину е бил пренесен в САЩ преди около 60 години и оттогава набира популярност.

Кай Кен

Първоначално Кай Кен бил див екземпляр, живеещ в планините на остров в провинция Кай. В днешно време се счита за рядка порода кучета дори в своята родна страна Япония. Освен че е известна като най-чистата от всички японски породи кучета, представителите на Кай Кен са си спечелили репутация на чудесни, лоялни и надеждни домашни любимци.

Шикоку

Шикоку

Силно буден и ентусиазиран, Шикоку е родом от остров Шикоку и първоначално е бил използван от японските ловци за проследяване на дивеч по време на лов. Въпреки че може да изглежда малко смущаващо, това куче всъщност е много послушно и има среден размер.

Айну (Хокайдо)

Смята се че Айну, или Хокайдо, е произлязъл от порода, известна като Матаги-кен, и е една от най-ранните породи кучета, които съществуват. Те са лесно разпознаваеми по храстовидната им опашка, дебелите нокти и лисичата муцуна. Истинска рядкост е да се срещнат кучета Хокайдо извън родната им Япония.

Акита ину

Акита

Първоначално кучетата Акита Ину са били използвани за кучета-пазачи на крале и благородници в Древна Япония. В наши дни са известни като безстрашни и предани пухкави домашни любимци, които стават лоялен и любящ приятел за цял живот.

Тоса

Тоса е хибридна порода между бойните породи кучета Шикоку и Западен Мастиф. Първоначално тези японски кучета са били използвани за кучешки боеве. Породата Тоса е почитана и уважавана, поради факта, че нейните представители са известни като чудесни защитници на дома.

Японски Хин

Японски хин

Породата Японски Хин има благородническо потекло, тъй като е била отглеждана от японски благородници. През 1854 г. навлиза и става популярна и в други части на света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest