Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Котките ядат ли кисело мляко?

Котките ядат ли кисело мляко?

Котка и кисело мляко

Би трябвало да сте наясно, че специалистите-ветеринари не препоръчват на котките да се предлага обикновено мляко (все пак за предпочитане е киселото пред прясно мляко), а само адаптирано котешко.

Причината се крие в това, че почти всички котки имат непоносимост към лактозата, защото котешкият стомах не успява да я разгражда. Последствията са диария при котките, която може да е и доста тежка, в зависимост от непоносимостта на котката към лактоза. Колкото по-възрастна става тя, толкова по-вероятно е тази непоносимост да се засили.

Съществуват немалко случаи, в които котките ядат кисело мляко и то не довежда до стомашно разстройство при тях. Но казано иначе - предлагането на каквото и да е обикновено мляко е по-скоро вредно, отколкото полезно за котката ви.

Малко по-различно стои въпроса с новородените котенца. Те все още не могат да консумират твърда храна и трябва да бъдат хранени само с адаптирано котешко мляко, с което можете да се снабдите от специализираните магазини за домашни любимци.

Ако все пак останете без такова мляко, не предлагайте обикновено прясно мляко на котето, а малко кисело, и то на стайна температура. Веднага щом можете обаче, му набавете сухо котешко мляко.

Да онагледим малко по-прецизно ситуацията с котките и киселото мляко. Представете си, че сте положили много усилия да сготвите на злоядо дете пилешка супа със застройка от кисело мляко или пък кюфтета с бял сос (отново приготвени с кисело мляко).

Кюфтета със сос от кисело мляко

Тъй като малчуганът ви е злояд, той няма да изяде цялата порция, която с любов сте му приготвили и поднесли. Веднага ще се запитате дали не можете да предложите остатъка от супата или кюфтетата с бял сос на котката си. Все пак готвенето ви е отнело не малко време и усилия, а и мъркащият ви домашен любимец може и да се зарадва.

В подобна ситуация не ви съветваме да го лишавате от нещо, което той може да възприеме за лакомство, защото има и не малко котки, които обичат млякото и при тях то не води до стомашни разстройства. Просто го направете по-предпазливо.

Не слагайте бульон от супата в котешката купа и не изсипвайте в нея целия млечен сос от кюфтетата. Така хем котката ви ще може да се зарадва на човешката храна, хем количеството мляко ще е сведено до минимум и надали ще доведе до някакви котешки неразположения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest