miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Котките ядат ли трева?

Котките ядат ли трева?

Котешка трева

Сигурно сте забелязали, че освен че обожават съня (мъркащите създания спят средно около 15 часа в денонощието), котките обожават и да се къпят. Не, не вие да ги къпете, гонейки ги с душа из банята!

Те обичат дълго и старателно да облизват с грапавия си език козината си, докато тя стане толкова чиста, сякаш е извадена от пералнята.

Всъщност се счита че в котешката слюнка се съдържат такива изключителни съставки, които не могат да бъдат срещнати и в най-качествените прахове за пране.

Това старателно къпане на котката крие обаче и рискове, защото с облизването в стомаха на котката попадат много котешки косми, понякога дори под формата на топка.

Колкото по-дългокосмест е вашият мъркащ любимец, до толкова по-сериозни проблеми може да доведе попадането на косми в храносмилателната му система. За да може да се справи с подобен проблем, котката повръща понякога. Все пак по някакъв начин трябва да премахне от стомаха си нежеланите косми!

Именно тук на помощ идва котешката трева! Ако не пускате домашния си любимец навън да пасе (да, котките ядат трева), задължително ще трябва да му набавите котешка трева, за да не ставате свидетел на неприятните котешки спазми по време на неизбежното повръщане.

Котките пасат трева, за да пречистят тялото си. Котешката трева помага на котката по естествен начин да изхвърли топчетата косми заедно с изпражненията си, без да изпитва никакъв дискомфорт.

Откъде да се снабдите с котешка трева и как да разпознаете коя е тя? Не е необходимо да се правите на експерт, защото котешка трева се продава в специализираните магазини за домашни любимци и то под различна форма.

Можете да се снабдите с поникнала вече котешка трева само за около 2-3 лв., която да преместите на удобно за котката място. Освен поливане тя не изисква никакви кой знае какви грижи.

Ако държите котешката зеленина да е в по-красив и ефектен съд, можете да си закупите семена за котешка трева, които сами да засадите на желаното от вас място. Много лесен процес, ще е необходимо само да се снабдите и с пръст.

Има и по-модерни варианти на котешка трева - под формата на хранителни добавки за котки (обикновено таблетка) или дори като гел. Последният се нанася подобно на паста за зъби и е особено подходящ за капризните котки, които не приемат трева под някоя от останалите ѝ форми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest