Miau.bg»Статии»Рибки»Аквариуми и Терариуми»Колко често се почиства аквариумът?

Колко често се почиства аквариумът?

Почистване на аквариум

Честотата на чистене на аквариума зависи изцяло от типа аквариум, както и от вида и броя на рибките в него. Няма конкретни правила за това колко често трябва да извършвате подобна дейност. И макар това да ви се вижда като досадна и трудна задача, всъщност чистенето е необходимо за живота на обитателите му. Освен това е и много лесно.

На първо място трябва да знаете, че не е нужно да почиствате аквариума всеки ден, освен ако нещо конкретно не го налага. Не се притеснявайте, че ще изчистите прекалено добре, осен ако нямате обитатели, които се хранят с отпадъчните материали в аквариума.

Понякога настъпват драстични промени във водата, затова го наблюдавайте ежедневно, за да се убедите, че не се налага смяна на част от нея. Ако рибките ви се струват стресирани или унили, най-добре е да почистите стъклата и водата незабавно.

При големите стъклени аквариуми е препоръчително чистене на седмица или 10 дена. Смяната на водата пък е нужна, за да не става мътна и за да се чувстват рибките по-добре. Има и правило, което може много да ви помогне - колкото по-качествен е филтърът, толкова по-рядко е почистването на аквариума. Уверете се обаче, че то не е по-рядко от веднъж месечно.

Смяната на водата е важен процес, когато почиствате аквариума, защото по този начин контролирате нивото на токсините. Биоотпадъците от рибите загниват във водата и отделят амоняк, който може да причини сериозни щети на животните. Амонякът се превръща и в нитрат, тъй като бактериите започват да го разграждат, а това от своя страна създава дисбаланс в киселинността на водата.

Аквариум с рибка

Добре е веднъж в месеца да почиствате дъното основно с гъба, за да премахвате наслоените отпадъци. Освен това трябва да проверявате постоянно нивото на амоняк, киселинност и да следите дали всеки месец те са еднакви. Обстойно проверявайте филтрите и помпите за аквариума, а веднъж годишно е добре да ги вадите изцяло от аквариума.

Избягвайте прекомерното почистване, защото по този начин нарушавате равновесието в аквариума. Дълбокото почистване е само за случаите, когато има епидемия, която не може да бъде овладяна по друг начин. Ако спазвате тези правила, вие и вашите рибки ще сте щастливи и ще може дълго да се радвате на компанията си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest