miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Защо кучетата си душат дупетата?

Защо кучетата си душат дупетата?

Защо кучетата си душат дупетата?
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Защо кучетата си душат дупетата? Със сигурност сте си задавали този въпрос. Неведнъж ни се е случвало да видим кучета на улицата, които веднага се затичват към задните си части.

И въпреки, че за нас хората това е смешно, всъщност за това има много добра причина. По този начин кучетата научават всичко едно за друго, което, от своя страна, им помага да се разбират и да оцеляват. Душенето на дупето при кучетата е като ръкостискането при хората.

Невероятното обоняние на кучетата е от 10 000 до 100 000 пъти по-силно от човешкото. Освен това те имат нещо, което при хората не съществува - нарича се орган на Йакобсон. Той им позволява да се абстрахират от естествената миризма на фекалиите.

Вместо това, този орган служи за нещо много по-важно. От двете страни на ануса на животното има специални жлези, които отделят химикали, които пък, от своя страна, определят растежа. Именно това е причината, която кара кучетата да се интересуват от тази зона.

Тези химикали носят много информация за животното и по този начин животните се запознават едни с други. Сигурно забелязвате, че душенето се случва основно сред кучета, които се срещат за първи път? Или пък такива, които се ухажват.

Тази специфична миризма помага на палето да разбере дали другото е мъжко куче или женско куче, на колко години е, с какво се храни, здраво ли е и дори в какво настроение е. Химикалите помагат и на кучето да запомни конкретното животно.

Защо кучетата си душат дупетата?

Всичко това помага на кучето в решението му как да подходи поведенчески. На практика този странен за хората ритуал представлява опознаване и комуникация - точно както невербалните жестове, които ние си разменяме.

И още нещо – освен за комуникация, понякога кучетата душат дупетата си за... успокоение. Доказано е, че този ритуал действа като облекчение на стреса за четириногите ни приятели. А и в крайна сметка, едно подушване е по-бързо от дългия разговор - природата понякога е хитра.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest