miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Каква миризма отблъсква котките

Каква миризма отблъсква котките

Някои миризми и растения отблъскват котките

Независимо колко обичате котката си, винаги е разочароващо, когато направи някоя беля. Ако любимата ви, но и досадна котка, надраска или уринира на места, където не искате, може да започнете да преосмислята любовта си към този вид домашни любимци.

За щастие, има миризми, които отблъскват котките. Съставките със силни аромати, като цитрусови масла и кори, оцет, цитронела, черен пипер и чесън, отблъскват котките, защото не харесват миризмата. Повечето такива средства могат да се използват както на закрито, така и навън, но винаги е добра идея да тествате формулите върху тъкани и други деликатни елементи, за да сте сигурни, че няма да оцветят.

Една от най-неприятните за котките миризими е тази на цитрусите. Котките чувстват миризмата на лимон, портокал и грейпфрут като нападение върху чувствителните си носове. И корите, и сокът на екзотичните плодове могат да бъдат мощни възпиращи средства срещу непослушните любимци.

Друга неприятна за котките миризма е тази на ментата и нейните производни. Тя не само е дразнеща, но растението е дори токсично за любимците ви при поглъщане. Точно и затова трябва да прибягвате към него само в крайни ситуации и то много внимателно.

Най-добрият вариант е да ползвате няколко капки етерично ментово масло, което да разтворите във вода в шише с пулверизатор. Напръскайте обилно зоната, до която не искате котката да припарва (диван, стайни растения и т.н.). За по-силен ефект добавете няколко капки прясно изстискан лимонов сок.

Розмаринът, канелата и лавандулата също могат да отвратят вашата котка, като в същото време придадат на вашия дом свеж и невероятен успокояващ аромат. Можете да използвате както пресни, така и сушени растения или, в зависимост от растението, етерично масло.

Ментовото масло отблъсква котките

Внимавайте да не използвате твърде много масло от лавандула, ако мислите да пръскате различни зони от дома си с нея. В маслена форма растението става токсично за котката и е известно, че причинява увреждане на черния дроб и смърт.

Същото важи и за канеленото масло и почти всички други основни ароматни масла, на които може да попаднете. Използвайте бутилка от 500 мл и в нея добавете не повече от четири капки от етеричното масло, което се избрали.

Други миризми, които котките мразят, са тези на чесъна, оцета, сухата горчица, черния пипер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest