Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Защо котката спи върху стопанина си?

Защо котката спи върху стопанина си?

Котките обичат да спят върху стопанина си
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Препоръчано за теб:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Ако сте собственик на котка, може би сте забелязали, че пухкавият ви любимец предпочита да спи в леглото ви, а не в собственото си креватче. Всъщност не е толкова необичайно напълно да пренебрегне собственото си легло и да прекарва възможно най-много време в спане върху вас. Питали ли сте се защо котката спи върху стопанина си?

Котките са много уязвими, когато спят. Затова обичат да намерят място или човек, на което имат доверие. Когато спят със собственика си, те потвърждават, че му се доверяват.

Докато котката ви се доверява, иска и да се стопли и обича топлината от човека си. Обича и вашето одеяло, което ѝ осигурява допълнителна топлина. Може и малко грубо да прозвучи, но една от причините любимецът ви да ви обича е, че сте подвижен източник на топлина.

Котките не обичат да бъдат сами, въпреки че хората мислят, че те са независими животни.

Случвало ли ви се е някой по-възрастен роднина да ви каже да си сложите шапка, за да се стоплите? Е, има причина за това! Губите много топлина от главата си. Това е и причината много котки да спят буквално върху главите на стопаните си. Те са умни животни и естествено искат да бъдат там, където е цялата топлина.

Също така това е най-безопасното място за котка, тъй като главата ви се движи най-малко през нощта. А ръцете и краката ви са най-активни през това време и е възможно да смущават съня на любимеца ви.

Има много плюсове от това любимецът ви да спи при вас.

На първо място и вие, и вашата котка ще се възползвате от топлината на споделянето на легло. Няма нищо по-уютно от котка, която спри при стопанина си.

Също така това облекчава стреса. Когато сте имали стресов ден, няма нищо по-успокояващо от това да си легнете с котката си и хубава книга или филм. Всички животни са голямо облекчение на стреса.

Котките се топлят в стопанина си

Не на последно място, колкото повече време прекарвате с котката си, толкова по-голяма връзка ще имате с нея. Котките са много лоялни животни и скоро ще станат ваш добър приятел. Хората са склонни да приемат, че котките са независими и не се нуждаят от много време и внимание, но могат да бъдат също толкова лоялни към стопаните си, както и кучето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest