Miau.bg»Статии»Рептили»Костенурки»Как се гледа костенурка?

Как се гледа костенурка?

Червенобуза костенурка за домашен любимец

Костенурките са едни от най-древните животни на планетата и са интересни за наблюдение като домашни любимци. Всички знаят, че са дълголетни и това трябва да се вземе предвид, ако ще се отглеждат у дома.

Най-важна особеност на костенурката е, че тя е сложен организъм, има специални нужди и ако те не бъдат задоволени, качеството на живота се влошава, което води до преждевременна смърт. Нивото на стопанисване и грижи за костенурката са много по-ангажиращи, отколкото на традиционно отглежданите вкъщи кучета и котки.

Тези животни изискват чиста прясна вода и чисти постели, осветено и вентилирано пространство. Нуждаят се от всекидневно почистване. По време на зимен сън, който трае от 10 до 20 седмици трябва да се осигурят определени условия. Необходими са им пресни зеленчуци и плодове, с които се хранят. Трябва да имат и необходимите витамини, подходяща температура и влажност.

Костенурките са два основни вида - сухоземни и водни. Независимо от тази разлика, сухоземната костенурка също се отглежда в терариум, както водната. Тя обаче трябва и да се разхожда, щом температурата надхвърли 20 градуса. Водните костенурки прекарват цялото време в аквариума.

Разходката на сухоземните е важна за раздвижването на животното. То също така се нуждае да яде трева и да получава топлина от лъчите на слънцето. Разходката е половин - един час, като през цялото време трябва да се наблюдава.

Най-належащите пособия, които трябва да са налични, преди да се закупи костенурка за домашен любимец, са: терариум и UV лампа, под която трябва да се поставя редовно. Добре е да се осигурят веднага и нужните ветеринарни грижи.

Отглеждане на костенурка

Костенурката сама се грижи на външния си вид. При почистването обаче често се налага помощ и от стопанина. Трябва да се знае, че препаратите са вредни и ако ще се ползва нещо друго, освен чиста вода, то това се допуска да е сапун, но само за корубата, като се пазят носът, устата и очите на животното.

Общуването с домашния любимец е важно, за да се опитоми, но това става бавно и постепенно. Приучването да бъде вдигана на ръце трябва да е през периоди от време, за да свикне с допира на стопанина.

При намерение за отглеждане на този питомец е добре да се знае, че става въпрос за своенравен и капризен биологичен вид. Костенурките са и единаци. Не скучаят и нямат майчински инстинкти. Нуждаят се от грижи, но трябва да бъдат оставяни най-вече на спокойствие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest