miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Как се гледа таралеж?

Как се гледа таралеж?

Таралеж
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Много екзотично звучи да се отглежда таралеж у дома. Животинчето е много забавно и интересно. То е едно от най-мъничките същества, подходящи за домашно отглеждане и е идеален вариант за хората, които не разполагат с достатъчно жилищна площ, но пък имат голямо сърце и искат да дадат дом и любов на малък приятел от животинското царство.

Тези, които планират да си вземат симпатичен бодлив питомец, трябва да знаят, че те са различни видове, като най-разпространени са европейският и алжирският, наричан още африкански таралеж. Африканските са повече и най-вероятно такъв екземпляр ще се намери в зоомагазин.

Какво трябва да знаем за отглеждането на таралеж?

Те не са домашни любимци за гушкане и шумно изразяване на любовта към тях. Не обичат да ги взимат на ръце и веднага се свиват на топче. Не обичат да ги галят или чешат по коремчето и реакцията е да показват веднага бодлите си.

Средната продължителност на живота им е малка, 4-6 години. Дълголетниците сред тях стигат до 10-годишна възраст. Възрастните представители тежат до 300 грама, рядко мъжки достигат до половин килограм.

За домашен любимец е добре да се вземе мъниче поне на 6 седмици. Не бива да се събират две животинки, защото ще се бият помежду си, без значение от пола им.

Отглеждане на таралеж

Самото отглеждане на таралеж е добре да бъде в аквариум. Поне метър на метър. Постила се талаш или пресовани дървени гранули. Подът трябва да е гладък, тарльото трябва да има и скришно местенце, където да се чувства в безопасност.

Таралежите не обичат силната светлина, затова осветлението винаги трябва да е приглушено. Температурата в помещението да не е повече от 26 градуса и не по-малко от 18.

За да се опитоми ежкото, трябва всеки ден да се взима на ръце и да се общува с него. Това време е много важно. Всичко трябва да става бавно, с много нежност и внимание. При всяко свиване на таралежчето на кълбо, трябва стопанинът да застава неподвижно, докато животинчето се успокои, защото са плашливи и лесно се стресират.

Храната на малкия, бодлив домашен любимец в дивата природа се състои от червейчета, насекоми, малки охлювчета и плодове. Има и консервирана храна с почти същия състав, но трудно се открива на пазара. Затова котешката храна може спокойно да замести природната храна. Добре е гранулките за котета да се счукат на парченца, за да бъдат по-удобни за малкото създание.

Храненето става веднъж на ден, вечер. Трябва да се внимава с количеството храна, тъй като тези животни лесно затлъстяват и това е един от здравословните проблеми при таралежите.

Таралежче

Други здравни грижи са свързани със зъбите, с възможни очни възпаления, с кожни проблеми или възпаления на ушите.

Водата в клетката трябва да присъства постоянно и да се подменя често.

Грижата за забавлението на домашния бодливко включва снабдяване на клетката му с разни неща за търкаляне - дървени топчета, малки дървени ролки или празни кутийки. Те обичат да местят и търкалят предмети, тъй като това е поведението им в естествена среда, докато търсят храната си.

Най-същественото в грижата за таралеж е безкрайното търпение и спокойствие, с което трябва да се въоръжи техният стопанин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest