miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Ето коя е най-опасната котка на земята!

Ето коя е най-опасната котка на земята!

ХрисиХриси
Новак
5625
Чернолапата котка е най-опасната котка на света

Понякога тихите води са най-дълбоки. Това важи с пълна сила за най-опасната котка на света. Сигурно си представяте лъв, леопард или нещо такова. Всъщност най-смъртоносната котка на планетата е доста сладка, пухкава и… малка. Става дума за чернолапата котка, чиято порода не е особено позната.

Тя се среща в Африка и по-точно в Ангола, Намибия, Ботсуана, Зимбабве и някои южни части на континента. Козината ѝ е петниста, наподобяваща тази на леопардите, има кръгло лице и нормални за котка размери – може да достигне до 3 кг и 20 см дължина.

Всъщност от всички породи котки, които обитават континента, тя е най-малката. Може да тича 16 км без да спре. Козината ѝ и помага да се скрие. Заради украсата й служи за камуфлаж, чиито цветове се сливат чудесно с тези от природата.

Тя е доказателство, че не трябва да подценяваш противника си по външния вид. Този мъник може да има повече жертви за една нощ, отколкото леопард за 6 месеца. Тази котка е пълна с енергия, има бърз метаболизъм, благодарение на който може да се храни по всяко едно време и да ловува постоянно.

През нощта тя може да убие до 14 гризачи. Според изчисленията, чернолапата котка има нова жертва на всеки 50 минути, което увеличава успеваемостта на ловуването ѝ до 60%. Това е 3 пъти повече от успеха при лъвовете.

Чернолапа котка

Този хищник ловува по няколко начин. Може да атакува бързо и да се хвърли директно върху жертвата си. Може да се прокрадне тихомълком, скривайки се в храст или зад дърво, и атакува нищо неподозиращия гризач. Ако не е толкова гладка, котката прибягва и до третия начин, за който се изисква търпение. Тя стои и чака до дупката на своята плячка, за да я хване веднага щом излезе оттам.

Макар да не е опасна за по-едрите бозайници, като антилопи и газели, тази котка официално носи титлата най-опасна и смъртоносна в света. За нея се носят легенди, местните хора разказват истории, които са по-скоро плод да въображението им, отколкото реалност. Тази порода е свирепа още от малка. Ловува по същия начин и е също толкова опасна, макар и на съвсем ранна възраст.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest