miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Характер и поведение на ангорска котка

Характер и поведение на ангорска котка

Ангорска котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Ангорската котка е изключително красиво и грациозно животно. Силуетът на тази ориенталска красавица е елегантен, крайниците са издължени, а походката - царствена.

Допреди 56 години породата котки е била на изчезване и дори правителството на Турция, където се съхранявала последната двойка бели ангорски котки, създава програма за тяхното опазване.

По това време тази красива порода котки е забелязана, екземпляри от нея са закупени и пренесени в САЩ, където започва развъждането им. Днес породата възвръща бавно миналата си слава, когато е била предпочитана от аристократи и представители на висшите слоеве на обществото.

Ангорските котки, познати също като Турски ангорски или ангори, се отличават освен с естетичния си външен вид и с нежен и сговорчив характер.

Поддръжката им не е трудна, те се адаптират добре, но си остават една загадка. Смята се, че са пренесени отдавна в Турция от черкезите номади и са запазили естествената си същност поради пустинния район, в който трябвало да живеят.

Ангорската котка е уникално създание с нежно и добро сърце и любимото място, където обича да се сгушва в стопанина си, е като пухкава яка около врата му. Може с часове на седи в скута на човека, който се грижи за нея. Така че той бързо ще се влюби в характера на ангорската котка.

Поведението на ангорската котка е спокойно. Тя обича компанията и не се чувства добре, ако трябва дълго да остава сама у дома. Затова е нужно да притежава много котешки играчки, с които да се развлича, ако трябва да прекарва по цял ден сама, докато хората са на работа.

Турска ангорска котка

Когато е обкръжена от семейството, сред което живее, тя е динамична, в палаво и закачливо настроение, обича да бъбри на хората, издавайки смешни и забавни звуци. Домашният ангорски питомец е винаги добре настроен към децата и останалите домашни любимци.

В естествената си среда тази котка е горско животно и затова е отличен катерач. У дома също има нужда да се качва нависоко, много е скоклива и е добре да има катерушки, с които да задоволява нуждата си да се качва високо.

Макар че създава впечатление на малко диво създание, ангората може да бъде научена да се разхожда на повод. Тя е умна и схватлива и има нужда от доверен приятел от човешкия свят, който да се грижи постоянно за нея. Тя ще се привърже силно към своя специален човек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest