Miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Чинчила - характер и поведение

Чинчила - характер и поведение

Чинчила
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Чинчилата е екзотичен домашен любимец, който ни е далечен гост от Южна Америка. Това животинче е прекрасно, енергично и любознателно същество. То ще оживи с жизнерадостния си характер дома на своите стопани.

Чинчилата е гризач, подобен на катерица, само около 30 сантиметра дълъг. Това е тревопасно животно, което трябва да бъде отглеждано в клетка у дома. Интересните и енергични гризачи са отлични скачачи и обичат да играят. Затова наред с грижите за естествените им нужди, стопаните трябва да помислят и за комфорта им, осигуряващ добро и приветливо жизнено пространство, мило и внимателно отношение, което да ги предпазва от стрес.

За да им се създадат добри условия за живот, които да разкрият потенциала им, е нужно да се познават характера и поведението на чинчилата. С уточнението, че тези животни, като всички останали живи твари, имат своя индивидуалност и собствениците им ще изучават личните особености на своя сладък домашен любимец в процеса на съжителство.

Бодрото и весело пухче е нощно животно. На здрачаване то стават активно и започва лудориите си, но през деня спи. Има нужда от спокойно място за почивка. Идеален вариант е всеки светъл ъгъл на стаята. Най-добре клетката на чинчилата да се постави на височината на гърдите на човека, за да не се плаши чинчилата от движение, идващо отгоре, ако клетката е на пода. Температурата в стаята не трябва да надвишава 25 градуса, като оптималната е 18-19 градуса. Пряката слънчева светлина влияе зле на веселия гризач и не трябва той да се среща с нея.

За да е щастлив домашният питомец, трябва да му се осигури достатъчно място за любимите му игри. В клетката трябва да е широко, с място за лудории и да бъде по-висока, за да скача свободно из нея. Вратата на клетката трябва да бъде достатъчно голяма, за да може домашният любимец да влиза и излиза спокойно през нея. Той е енергичен и може да превърне това действие в част от играта.

Чинчилата обича да споделя жизненото си пространство с друг представител на вида си. В естествена среда симпатичните животинки живеят в колонии. Двойка мъжка и женска или две женски, които са родени и живели заедно се разбират добре помежду си. Дори две мъжки ще съжителстват, стига да не се конкурират за вниманието на някоя дама.

При общуване, в което сладкият гризач получава обич и добро отношение, той бързо се научава да седи на ръката на своя стопанин и да разпознава името си. Малката пухкава топка ще се отблагодари за грижите и любовта с главозамайващи скокове, различни удивителни акробатични номера и жизнерадостно поведение. Трябва да се помни, че са много чувствителни създания и лесно се плашат.

Чинчилите са социални животни

Опитомяването на чинчилата е бавно и на малки стъпки. Първите контакти могат да се осъществяват чрез подаване на лакомство през клетката и нежно отношение. Когато покаже, че вече не се бои, малкият питомец може да бъде пуснат навън и насърчаван да се приближи и да седне на ръката на стопанина си. Трябва да се знае, че опашчицата на животното е много чувствителна и не бива да се държи за нея. Докосването трябва да бъде деликатно и нежно, и това ще установи доверие между собственик и домашен любимец. Останалата част от отношенията се изчерпват от взаимни забавления и весело прекарване на вечерите у дома.

Ако желаете да си вземете такава животинка, разгледайте нашите обяви за чинчила.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest